Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНА ДУХОВСКА ЛИТИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА ЈАГОДИНЕ

СВЕЧАНА ДУХОВСКА ЛИТИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА ЈАГОДИНЕДанас благодат Светога Духа нас сабра...

Поводом празника Силаска Светог Духа на апостоле, Педесетнице, Тројице, и славе Града Јагодине, у Јагодини је, по дугогодишњој традицији, одржана градска литија.

Прослава празника је литургијски отпочела у свим јагодинским црквама, а у цркви Св. ап. Петра и Павла литургијским сабрањем је началствовао Архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Ракића и протојереја-ставрофора Радослава Станковића.

Непосредно после прочитаног зачала из Јеванђеља верном народу се обратио намесник тумачећи речи Јеванђеља и поучавајући их важности и смислу празника. Празника који је почетак времена Цркве, рођендан Цркве, испуњење свега онога што је у свом земаљском животу савршио Христос. То је почетак Царства Божијег на земљи и рођендан свих нас окупљених у том Царству сваке недеље и празника истим Духом Светим.

После Свете Литургије, и молитава благодарности и за освећење природе, а самим тим и наших живота који се одвијају у њој, и резања славског колача, свечана литија је кренула из цркве Св. ап. Петра и Павла улицом Кнегиње Милице, до градског записа у насељу Сарина међа, где је пререзан славски колач. Главној литији су се прикључиле литије из цркве Св. арх. Михаила и из цркве Св. Петке.

Велики број верника је овим крсним ходом приложио своју жртву како би саборно и у молитвеном духу, сви заједно призвали благодат Божију на град, своје куће, своје животе и целокупну природу која се преображава истим Духом светим.

јереј Миломир Тодоровић