ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА И СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ

ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА И СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕБудући да силазак Светога Духа на апостоле означава и рођење Цркве Христове, њиме је остварена тајна Христова, тј. слободно јединство Бога и људи у једној личности Господа Исуса Христа. Црква је зато плод деловања Духа Светога који остварује ту заједницу, односно конституише Цркву. Дух Свети чини да јединство створене природе с Богом у Васкрслом Христу буде израз човекове слободе. Сједињење људи са Сином Божијим, које се остварује посредством Светога Духа, ствара једну конкретну заједницу на чијем челу је Христос - Син Божији, Који је постао човек. Он приноси свет и оне који су сједињени с Њим, своме Богу Оцу. Зато нам се Христос открива искључиво кроз Литургијску заједницу. Сједињујући људе са Христом, Дух Свети чини да Он постаје Глава, а ми Духом Светим сједињени с Њим постајемо Тело Христово.

Дух Свети своју делатност исказује најпре у самој личности Господа Исуса Христа, ослобађајући Га као Сина Божијег нужности створене човечанске природе, смртности те створене природе, јер Га васкрсава из мртвих и омогућава Му да се Он као човек слободно сједињује са Богом Оцем, а то исто чини сада и нама, односно, оним људима који то желе. Зато је сада Васкрсење и за нас људе могуће, кроз Сина Духом Светим.

Вазнесење Христово је имало за циљ да остави слободу људима у одлучивању да ли желе да се сједине с Њим и имају живот вечни. Сједињење са Богом је као истинито и право, једино могуће као заједница слободе. У противном оно би било последица нужности и као такво укинуло би, поништило би човекову личност, а Бог то не жели. Да би сједињење са Христом било реално, било је неопходно да након свога Вазнесења, Господ остане присутан на Земљи. С обзиром да нам се Он открива у Литургији, сада је присутан у лицу началника Свете Литургије, тј. некада у лицу апостола, а сада у лицу Епископа, јер се Господ Исус Христос појављује као многи, сједињени у личности онога који началствује Литургијом. Зато је Епископ - икона Христова и стоји на месту Христовом, те приноси сав свет и све оне који су сједињени са њим, Духом Светим Богу Оцу. Зато без јединства са Епискoпом нема делатности Духа Светога, нити Цркве а ни спасења.

Будући да за хришћане, богословље није само теорија, већ сами живот, управо из ових разлога, верни народ је са братством Старе Цркве и свим гостима, са неизмерном радошћу дочекао свога Епископа Г. Јована, који је служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви.

У својој беседи је Владика Јован рекао да је Дух Свети са нама увек, посебно онда када је најтеже, као што сведоче догађаји из историје спасења, када је разбежале апостоле под Крстом Господњим, утврдио и оснажио. Зато је Господ у последње дане рекао: “Ко је жедан нека дође мени и пије“ (Јн7,32-52), јер је много пута Господ најављивао долазак Духа Светога као круну свега онога што је Он на Земљи међу људима чинио. Дух Свети своди Небо на Земљу и Земљу уздиже до Неба, што представља пуноћу нашег живота. Наша Црква је постала заједница обожења, грађење новога. Овиме је завршено божанско откривење Господа нашега, у чему је сила хришћанства, у сили Духа Светога. Док тај Дух обитава у хришћанима, вера ће опстати. Где је Бог ту нема места, злу, мржњи и пакости. Христос каже да је дошао сам донесе огањ на Земљу. Тај огањ је на Педесетницу запаљен силаском Духа Светога. Зато вера наша није у речи, већ у сили Духа Светога. Црква није у било ком човеку већ у заједници у Истини и у Духу. Њоме је престала трагедија духа људског, Њиме је откривен његов вечни смисао, а ми смо Духом поучени да сведочимо Христа, била је поука Владике Јована присутнима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верних пресечен је славски колач, а домаћин је ове године била Југослава Ђорђевић из Крагујевца.

У поподневним часовима оформљена је литијa, уз учешће народа, свештенства, припадника Војске Србије, Полицијске Управе Града Крагујевца, Ватрогасно-спасилачке бригаде, јединице Комуналне полиције, припадника удружења СВЕБОР, КУД-а Смиље ученика Основне Школе „Ђура Јакшић“ предвођених својим директором г. Ђорђем Божовићем, као и ученика Друге Техничке школе и ВИШ-а који су носили барјаке . Литија је кренула двомостовљем кроз улицу Краља Петра ка Крсту, где је Влaдика Јован узнео молитве за Град Крагујевац и све његове становнике. Након тога литија је поред Поште и Суда кренулa Главном улицом, а затим се зауставила код Прве Крагујевачке Гимназије, где су ученици Веронауке Музичке школе извели краћи уметнички програм: Молбе Св.Сави у извођењу мушког октета ове школе под вођством солисте и вероучитеља г. Предрага Обровића и Замолчисја Божја Мајка у извођењу ученице Данице Крстић. Након тога колона је стигла у порту Старе Цркве, где је културно-уметничким програмом у извођењу деце школског узраста културно-уметничког друштва Смиље, КУД Абрашевић, литија завршена. Овом приликом Епископ Шумадијски Г. Јован је благоизволео да Архијерејском граматом признања одликује Удружење естрадних уметника «Крагујевац концерт» и новинарку РТК Катарину Мировић за изузетaн допринос Цркви Христовој у Шумадији.

Народно весеље је продужено у Старој Цркви до касних вечерњих часова.

протођакон Мирослав Василијевић

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 1

 

 

 

 

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 2

 

 

 

 

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 3

 

 

 

 

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 4