ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУДана 10. маја 2012. године барајевски хришћани су се окупили да прославе храмовну славу “Спаљивање моштију Светога Саве”. Свету литургију је служио протојереј-ставрофор Радивоје Митровић уз саслужење јереја Горана Ракића и Владе Димитријевића. У току литургије причестио се верни народ са децом, а након службе беседу је одржао прота Радивоје говорећи о личности Светога Саве али и о другим Србима светитељима.

У 14 часова окупио се велики број верника да дочекају свог Архијереја, Његово Преосвештенство Eпископа шумадијског Господина Јована који је пререзао славски колач на општу радост свих окупљених у храму. Владика је после славског обреда одржао беседу у којој је на почетку истакао да се налазимо у данима када се поздрављамо са Христос Воскресе што потврђује веру у вечни живот. То је вера и у Цркву у коју нас је увео Свети Сава. Христос је непрестано у Цркви и потврдио је то апостолима пред своје Вазнесење. Зато смо позвани да уселимо Христа у себе, да би се уселио мир Божији у нас. Бог не усељава у човека обичан мир већ вечни мир. Ко нема мира у себи нема ни Христа у себи. Прави мир је само Христов мир. Христос је кроз Васкрсење победио сваку препреку миру и вери у Њега. Такав мир је стекао и Свети Сава, а ми да би се назвали светосавци морамо стећи мир Божији. Ако нас Свети Сава буде чувао и ако се ми будемо угледали на њега сигурно ћемо ићи путем наше вере и Цркве у Царство Божије.

После резања славког колача, приређена је трпеза љубави где је домаћин славе, барајевски адвокат Зоран Башановић, одржао пригодно слово о Светом Сави као утемељивачу правне науке у нашем народу. Владика је након тога отишао у Вранић где је крстио малог Филипа, сина вранићког свештеника Милисава Радовића.

јереј Владимир Димић