СРЕТЕЊСКА ПРОСЛАВА У ОРАШЦУ

СРЕТЕЊСКА ПРОСЛАВА У ОРАШЦУСретењска прослава у Орашцу и ове године почела је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејских намесника орашачког и тополског и свештенства намесништва орашачког. Служби Божијој присуствовао је и Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

У беседи одржаној након прочитаног јеванђеља, Владика Јован је истакао значај и јединственост Свете Литургије у животу сваког верника, а самим тим и њен значај за читаву васељену, јер једино њоме Бог силази на земљу, спушта се међу људе, а ми се пак уздижемо ка небу и Царству Божијем. Такође, Владика је нагласио да је најважније у животу свакок човека сусрести се са Богом, а то се управо дешава на светој Литургији. Овај сусрет Бога и човека може се остварити само вером и покајањем, јер су то, по речима светих отаца, два ока душе којима се човек ка Богу уздиже.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају Свете Литургије Владика Јован је пререзао славски колач, а потом са свештенством одржао помен у Марићевића јарузи, за покој душа свих устаника и родољуба који су својим животима платили слободу и државност српског народа.

По одржаном помену, на спомен обележје венце су положили представници Владе и локалне самоуправе и Престолонаследник Александар. Скупу се најпре обратио председник Општине Аранђеловац, мр Влада Гајић, затим министар културе у Влади Републике Србије Г. Предраг Марковић, као и Престолонаследник Александар. После одржаних говора додељена је награда „Одзиви Филипу Вишњићу“ Г. Драгану Лакићевићу, песнику из Београда, за збирку песама „Породичне поеме“. Ову престижну књижевну награду од 1996.г. додељује Задужбинско друштво „Први српски устанак“ из Орашца. Програм у Марићевића јарузи завршен је пригодним сценским приказом о вожду Карађорђу уз музичке нумере које је извела мадам Пијано.

Након овог програма, владика Јован је отишао на Опленац, где је такође одржао помен вожду Карађорђу и устаницима.

јереј Александар Миловановић