СЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУ - ВИНОГРАДИ

Sveta Petka Vinogradi - KragujevacЊегово Преосвештенство eпископ шумадисјки Г. Јован, по први пут је служио у цркви Свете Петке, празнично бденије у петак, а затим у суботу ујутру и Свету Архијерејску Литургију. У новосаграђеном Храму који из дана у дан добија облик истинске српске богомоље а чија се изградња ближи крају, владика Јoван је одржао пригодну беседу.

Владика је беседио о врлинском начину хришћанског живота користећи пример свете Петке и о врлинама које се потврђују у нашем свакодневном животу добрим делима. Као пример укрепљења у хришћанској вери, Преосвећени владика је навео пренос моштију свете Петке из Трнова у Београд у тренутку када је српски народ губио државу и слободу. 

Владика је даље говорио о Светој Литургији као центру хришћанског живота, и нагласио да је циљ Свете Литургије да се верници причешћују на Литургији, јер хришћански начин живота јесте укључивање целог себе у Литургију, а не прилагођавање Цркве својим световним потребама. Нажалост у данашње време много је оних који не схватају или не желе да схвате саму природу Цркве, а то је да је Црква Тело Христово која се не може поистоветити са било којом земаљском организацијом. Основно својство Цркве Христове јесте заједништво и заједница, а Црква је простор где се та заједница пројављује и кроз коју се једино можемо спасти. Сви који мисле да Црква треба да се прилагођава њима, а не живе Црквеним животом морају да схвате да Црква на то неће никада пристати. Литургијска заједница у чијем средишту је Епископ јесте у ствари права и истинска Црква, а то нам потврђује ехаристијско сабрање у храму свете Петке.

На крају је владика Јован свима честитао храмовну славу коју је Господин Милоје Раичевић са својом породицом богато припремио.

јереј Горан Мичић