Одштампајте ову страницу

МАЈЧИНА ЉУБАВ ЈЕ НАЈСЛИЧНИЈА ЉУБАВИ БОЖИЈОЈ

МАЈЧИНА ЉУБАВ ЈЕ НАЈСЛИЧНИЈА ЉУБАВИ БОЖИЈОЈЕпископ шумадијски Г. Јован је 25. децембра 2011. у Недељу Праотаца - на Материце служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Стара Милошева Црква је први новоподигнути храм након петовековног турског ропства, те се у народу ова црква доживљава и као „мајка црква“ осталим црквама у Србији. Зато се празник Материца у Старој Милошевој Цркви - „мајки цркви“ најсвечаније прославља у Шумадијској епархији Архијерејском литургијом.

 

Препуном храму народа, огромном броју мајки које су довеле своју децу са собом, како би се заједно причестили, обратио се беседом Владика Јован говорећи најпре о значају Недеље Праотаца, наводећи да су Праоци они који су веровали и очекивали долазак Месије.

„Ми данас прослављамо Хришћане пре Хришћанства, па можемо рећи да су они више веровали од нас. Они су веровали у Јеванђеље, живели су по Христу иако Га још увек нису познали. Живели су вером коју је посведочио Праотац Авраам, који је намеравао да послуша глас Божији и на жртву принесе чак и свог сина јединца. Будући да се Бог себи постарао за жртву, нама је остало сведочанство о томе каквом су задивљујућом вером живели Праоци. Таквом вером треба да живимо и ми хришћани.“, затражио је Владика од верног народа.

Беседећи даље, Владика се посебно обратио мајкама и онима које ће то тек постати поуком да: „...прослављамо један дубоко православни празник Материца - празник мајки и жена. Овај празник је смештен у недељу између Детинаца и Очева, зато што је мајка и матица и врело живота. За ону којој је посвећен овај празник кажемо: Не стоји кућа на земљи, већ на доброј жени! Мајчина љубав је најсличнија Божијој љубави. Мајчину љубав чине топла осећања и смирење. То је она љубав која нам се открива у Витлејемској ноћи, приликом рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Мајка је она која себе жртвује и она воли своју жртву. Она предаје себе другима. Цена њене љубави је често страдање, а награда живот. Зато је мајка спремна на патње и умирање зарад бића које љуби. Чак и кад њено срце престане да куца, она не престаје да воли. Замолио бих садашње и све будуће мајке да себе радионице живота не претварају у радионице смрти и да знају да је свако биће светиња“, део је беседе Владика Јована.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене литургије, све жене које даншњи дан доживљавају као свој празник, приредиле су послужење за Владику и сав верни народ који је присуствовао евхаристијском сабрању у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, чиме је настављено прослављање овог празника.

протођакон Мирослав Василијевић