Одштампајте ову страницу

OСВЕЋЕЊЕ БОЛНИЧКЕ КАПЕЛЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

OСВЕЋЕЊЕ БОЛНИЧКЕ КАПЕЛЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ периоду од августа 2004. до октобра 2008. године у аранђеловачкој болници постојала је капела посвећена Светом великомученику и исцелитељу Пантелејмону.

Капела је била у једној од просторија болнице, где су пацијенти ове установе, оболела браће и сестре, могли наћи утеху и бодрење у болести. Свакога четвртка у недељи служена је Света Литургија на којој су се болесници причешћивали, а у тежим случајевима болести, уколико су пацијенти непокретни, свештеник би са причешћем одлазио до болничких соба, да нико не остане без Тела и Крви Христа Бога нашег.

Услед потребе за простором која је настала када је болница отворила скоро сва медицинска одељења, капела је привремено затворена, али је свест о њеном постојању и старању Цркве у Аранђеловцу о својим болесним члановима остала. Три године након затварања капеле, поново су се стекли услови за обнову богослужбеног живота у болници. Она је опет смештена у исту просторију у којој је била и пре затварања.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Јован је у четвртак, 22. децембра, уз саслуживање свештенства архијерејског намесништва орашачког, малим освећењем храма освештао нову-стару богомољу, пожелевши присутним радницима да и њима и њиховим пацијентима, она буде место молитве која води у спасење. Након овога, уприличен је обилазак болнице, а потом и трпеза.

Милош Ждралић, ђакон