СВЕТИ АПОСТОЛ МАТЕЈ У ЦРКВИ СВ. ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТИ АПОСТОЛ МАТЕЈ У ЦРКВИ СВ. ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУСвету Архијерејску Литургију, Епископ Јован Шумадијски је служио, дана 29. новембра 2011. године, на дан Светог апостола и јеванђелисте Матеја, у цркви Светог великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја Милана Беговића и ђакона Александра Сенића.

После прочитаног јеванђеља, Епископ се бираним речима обратио вернима истакавши огроман значај личности Светог апостола и јеванђелисте Матеја кога данас прослављамо. Апостол Матеј је био по занимању био цариник, занимање не тако цењено и поштовано у поробљеној Јудеји, али када га је Христос позвао све је оставио и пошао за Њим. Током посете Христове апостолу Матеју било је ту и других цариника и сви су вапили за спасењем, међутим, у том догађају фарисеји су препознали саблазан и питали ученике Христове: “Зашто ваш Учитељ једе и пије са цариницима..”. Христов одговор је био “не требају здрави лекара него болесни”. Христос им јасно ставља до знања да није дошао као судија него као Спаситељ, и дошао је да спасе људе од греха, а фарисеје прекорева речима да треба да се науче шта значе речи “милости хоћу а не жртвоприношење.”

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Коме не треба Спаситељ? Само уму гордом и сујетном. Човеку смиреном је потребан и Спаситељ и покајање, а доба поста је управо такав период у животу Цркве.

Прелепим појањем, хор богослова је допринео да радост празника буде још потпунија.

После литургије, у краћем разговору, Епископ се упознао са плановима Црквене општине усмерених у правцу решавање проблема обједињавања катастарске парцеле црквене порте.

Протонамесник Небојша Ракић