СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ КРСНА СЛАВА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ КРСНА СЛАВА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА У среду, 16.-ог новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц.

На навечерје празника, по одслуженом богослужењу, у епископској резиденцији надлежни парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу. Честитајући славу владици, о. Срећко је рекао: Преосвећени Владико! Част ми је да Вас поздравим у навечерје ваше славе, Крсног имена ваших предака и вашег дома, Светог Георгија великомученика и победоносца. Како пророк Мојсије каже: Десница Твоја Господе прослави се у сили. Нека Господ Бог и молитве Светог Георгија укрепе и Вашу десницу и учврсте Ваше кораке у Вашој бризи за кућу Божију, у пастирској љубави за Богом поверену паству, и очинској нежности према својим сатрудницима и сапатницима свештенослужитељима, који заједно са Вама работују на Њиви Господњој.

Сутрадан, на дан своје крсне славе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успенија Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење Епископа врањског Г. Пахомија и петнаест свештеника и три ђакона. По прочитаном Светом јеванђељу, проповед је одржао свештеник Саборног храма Александар Ресимић.

На самом почетку своје беседе отац Александар је на сликовит начин, снажно и убедљиво, онако како то Свето Јеванђеље и Свето Житије доноси и сведочи, говорио о животу Светог Георгија, његовој вери која је посведочена и потврђена вером у Господа Исуса Христа. Страдални пут овог светитеља, сва искушења и патње кроз које је он пролазио, могу нам послужити и служе нам, као путоказ у нашем хришћанском животу. Ако би смо поредили оно време и ово време у којем живимо, видели би смо да хришћани и данас страдају, као што су некад страдали, мада на један сасвим нови начин, између осталог рекао је отац Александар у првом делу своје надахнуте беседе.

Беседа јереја Александра Ресимића

У другом делу беседе, о. Александар је у име свештенства и верника Шумадијске епархије честитао славу Преосвећеном Владици Јовану. После заамвоне молитве, Епископ врањски Пахомије благословио је и осветио славско жито и славски колач. По завршетку Свете Литургије владика Пахомије је честитао Крсну славу Епископу Јовану.

Сабрање је настављено у новој резиденцији Шумадијске епархије, где је приређен пријем за свештенство и верни народ. Свечани славски ручак приређен је у поподневним сатима. Између великог броја свештенства, монаштва и верног народа, гости на владичиној слави били су и: Епископ жички Г. Хризостом, Епископ врањски Г. Пахомије, Епископ браничевски Г. Игњатије, Епископ будимљанско – никшићки Јоаникије, градоначелник Крагујевца г. Верољуб Стефановић, потпредседник Епархијског савета г. Радиша Пљакић и многи други угледни гости.