ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У МЛАДЕНОВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У МЛАДЕНОВЦУ На празник Светог пророка Јоила и преподобног Прохора Пчињског и Јована Рилског, 01. новембра 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Светоуспенском храму у Младеновцу. Његовом Преосвешенству саслуживали су Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј Слободан Кеџић, протонамесник Слободан Раковић и ђакон Иван Гашић.

По древној хришћанској пракси, а уз присуство великог броја деце, ученика веронауке, парохијана из Младеновца, пријатеља и рођака младеновачког ђакона Петра Лесковца и његове супруге Милице наш Првојерарх крстио је у току Литургије њихову ћерку Марију.

У својој богонадахнутој беседи наш Епископ је истакао да је сваки човек позван на спасење, али да се спасење једино може задобити у Цркви кроз Свету Тајну Евхаристије. Даље у својој беседи Владика Јован је говорио о телесном и духовном рађању. Духовно рађање је много веће и узвишеније од телесног, али је такође и нераздвојиво са њим. Нагласио је величину и значај Свете Тајне Крштења, подсећајући на значај благодати Божије која се током Свете Тајне Крштења излива онога који је прима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Младеновцу

Након Светог Причешћа Епископа и свештеника, Светој Чаши прво је приступила новокрштена Марија, а након ње и велики број деце и одраслих.

Свечани тон богослужењу дао је хор Благовести из Рајковца под руководством диригенткиње Љиљане Миловић.

Након завршене Свете Литургије, Његово Преосвештенство, сви присутни свештеници и верни народ, узели су учешће у трпези љубави коју је припремио ђакон Петар са породицом и том приликом се захвалио Његовом Преосвештенству што је дошао и крстио њихову ћерку Марију.

јереј Ратко Аврамовић