ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу двадесету по Духовима, на дан св. пророка Осије и св. преподобномученика Андреје Критског 30. октобра 2011. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму св. Архангела Гаврила у Аранђеловцу (Врбичка црква). Сабирање верника овог шумадијског краја у заједничком делу- Светој Литургији и њеној пуноћи кроз Архијерејско служење, било је употпуњено и чином литургијског крштења.

Током свете Литургије Преосвећени Владика Јован је крстио малог Јакова, четврто дете пароха аранђеловачког јереја Милована Ранковића и супруге Зорице, као и малу Наталију, ћерку ђакона из Смедеревске Паланке Милана Кеџића и супруге Слађане.

У беседи након прочитаног Јеванђеља Владика је нагласио да се данас радује и небеска и земаљска Црква, на првом месту због служења Свете Литургије којом се све земно уздиже ка небу, а потом и због богаства Цркве Христова у виду два нова члана. Потом је Владика врло поучно говорио о животу као дару Божијем и као тајни, која се не можем ничим објаснити осим вером. Живот је једно бојиште вере, на коме се свакодневно води битка за спасење човека, али не само телеснога, већ на првом месту човека духовнога, тј. душе човекове. Као што постоје два рођења- телесно и духовно, тако постоји и телесно и духовно умирање. Ово духовно умирање дешава се када човек душу своју испрља и од Бога удаљи својим гресима и непокајањем. Наш живот је једно стално богаћење Богом и вером и то вером која води у живот вечни, на који смо сви призвани.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Аранђеловцу

На крају Свете Литургије, Владика Јован је произвео јереја Милована у достојанство протонамесника, као награду за његов труд у парохијском и црквеном животу Врбичког храма. По завршеној Литургији сабрање је настављено заједничком трпезом љубави у ресторану „Парк“ у Аранђеловцу.

јереј Александар Миловановић