Одштампајте ову страницу

СВЕТА ПЕТКА – СВЕТИЊА У ВЛАКЧИ

СВЕТА ПЕТКА – СВЕТИЊА У ВЛАКЧИПомаже за исцељење очију, помаже нероткињама и свима који се моле преподобној Петки и Пресветој Богородици Богородици...

Овако је почео своју проповед надлежни парох у Влакчи, када је после много година решио да обнови “молитву” код извора у Светињи.

Прошлост извора обавијена је велом тајне по питању ко је заштитник свете воде. Казивања говоре да је извор повезан са именом преподобне Петке Параскеве, као и чувена “Градина” изнад Влакче у планини, на којој, када се удари нечим по површини земље чује како одзвања у подножју планине. Мештани говоре да је некада Карађорђе долазио на чувени извор да се умије и помоли Богу, преподобној Петки и Пресветој Богородици, за коју говоре да је одувек заштитница, како села, храма, тако и чувене “Градине” и извора “Светиње”. Можда одувек и цели крај овде, око извора, носи име “Светиња”.

Док Господ не пројави другачије, одлучисмо сви заједно, да на Извору извршимо молитвословље у част преподобне Петке, а први колачар убележен у летопис храма и парохије је господин Драган М. Панић, који преподобну Петку прославља као своје Крсно име.

Верни народ Влакче, председник и одборници Црквене општине Влакча, унучад и дедови, са својим свештеником, песма и радост, као жубор ове свете воде, а она некако посебно слатка, слатка као и прилажење и приклањање њој уз паљење воштанице. Вода неће да јој се ток мења, а такође и да је покривена, сама мења ток и жели неку своју чудну слободу, која је њој додељена од самог Господа.

Извор се налази на мањој низбрдици, лево од скретања ка селу Влакча, неколико стотина метара кроз шуму. Вода, кажу стари домаћини, у највећим сушним годинама није престајала да тече.

Највероватније, да новчић који је пронађен код извора, из 1807. год. повезан је некако са именом Карађорђа Петровића и са “Градином”, за коју кажу, да са спољне стране постоје алке од некадашњих бродова, који су овде бивали.

Ко је “Градину” саградио, коме је посвећена и ко је све на извор долазио не зна се. Оно што се зна, то је, да вода највише помаже за исцељење вида, оном ко јој са вером приступи и супружницима који немају деце.

Свети извор привукао је народ и покренуо једну предивну причу, за коју се молимо да никада не буде прекинута.

Нови колачар је Рајко Ћирић, одборник Црквене општине Влакча, али уз обећање свих мештана, да ће заједно доћи на поклоњење светом Извору. Вест о молитви на Извору, довела је вернике који желе да се умију светом водом, а она не пита ни за језик, ни за младост, старост и богатство, него овај хладни извор, некако обилато крепи, обнавља и препорађа.

Доказ за ово је мноштво верног народа сабраног на овом чудноватом месту, да нађу себи лека, узалуд траженог од људи и понесу га кући својој, верујући у силу ове воде која лечи посредством Небеских сила.

Света Петко, Божја Светитељко свима помози и Светом водом уми тело и спери грехе наше, а свако добро умножи, да се кроз Тебе и Пресвету Богородицу, Бог у Тројици прослави.

Дејан Петровић, протонамесник