Одштампајте ову страницу

ЦРКВЕНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У КОНАТИЦАМА

ЦРКВЕНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У КОНАТИЦАМАУ среду 19. октобра 2011. године, на дан светог апостола Томе, верни народ Конатица и околине окупио се да прослави своју храмовну славу и да молитвено учествује у литургијском крштењу.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и по древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе крстио малог Луку сина конатичког пароха Ивана Иванковића и његове супруге Достане. Епископу су саслуживали свештеници из Архијерејског намесништва бељаничког протојереји-ставрофори Видо Милић и Радивоје Митровић и јереји Иван Иванковић и Игор Обрадовић. Кум на крштењу је био Александар Шутановац.

Владика је после прочитаног јеванђеља, у својој беседи на почетку говорио о храмовној слави за коју треба да се припремамо исто као и за своју крсну славу. Неопходно је нешто знати о светитељу који се слави. Некад су сви знали тропар своје славе, а данас је то ређе. Бог све види и очекује од нас да хришћански живимо. Тако је неопходно да се сви у цркви окупимо за славу да нас буде што више да би нас благодат Божија посетила и да би смо понели благослов у своје домове.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Конатицама

Данас се цела Црква радује јер је добила новог члана, малог Луку. Он се крстио и просвећен је Духом Светим и запечаћен кроз свету тајну миропомазања. Ми сви који смо крштени у име Христово у Њега смо се и обукли. Сви треба да чувамо ту одећу да је не испрљамо и да је украсимо кроз врлински живот. Молили смо се да Лука буде сједињен у Телу и Крви Христовој. Ту је значај литургијског крштења. Крштење нам не значи ако не живимо евхаристијски. Међутим за причешће је неопходна припрема кроз пост и телом и духом.

Вера је неопходна и она одгони сумњу која порађа страх. Вера апостола Томе је била пољуљана и тек кад је опипао ране Господње поверовао је да је Господ Васкрсао. Апостоли нам поручују дао су они и видели и опипали Бога Васкрслога и поручују нам да верујемо у Васкрсење Божије. Апостол Тома је посумњао у чудо Васкрсења Христовог али и повратио веру рекавши Господ мој и Бог мој. Ускликнимо и ми данас те речи потврдивши истину Васкрсења Христовог.

У току литургије причестио се велики број деце и верног народа, а након тога уследила је литија око храма и пререзан је славски колач и освећено славско жито. Овогодишњи домаћин храмовне славе био је отац Иван са својом породицом. После службе уследила је трпеза љубави.

свештеник Владимир Димић