Одштампајте ову страницу

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ НА ДАН ЗАЧЕЋА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ЈОВАНА У ПОСКУРИЦАМА

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ НА ДАН ЗАЧЕЋА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ЈОВАНА У ПОСКУРИЦАМАГоростасна личност светог Јована Претече и Крститеља Господњег, стоји на прелому Старог и Новог завета. Рођен по Божјем плану и измољен од људи, заузима посебно место у историји људског спасења, па самим тим и у православном богослужењу. На дан Зачећа Светог Пророка и Претече и Крститеља Господњег Јована, 6. октобра, када парохија у Поскурицама прославља своју храмовну славу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, заједно са свештенством и верним народом принео је Евхаристијску жртву Богу и призвао у својим архипастирским молитвама, благослов Божији и благодат Духа Светог и Животодајног на верни народ поскуричке парохије. Овај храм, иако у изградњи,  одисао је једномислијем верника окупљених око свога Епископа.

Шумадијски Првојерарх, Владика Јован, приносећи бескрвну жртву, обратио се верном народу овога краја, честитајући им најпре храмовну славу. Затим је Преосвећени Владика истакао, да је за све неопходан најпре духовни препород, јер када се ми духовно препородимо, онда се све препорађа око нас. Пожелео је да молитвама Светог Јована и храм у Поскурицама буде завршен. Подсетио нас је, такође, да данас прослављамо мудрост, милост и чудо Божије. Милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота желели и од Бога молили једно дете. Чудо зачећа Јованова у престарелој утроби Јелисаветиној. Мудрост у икономији људског спасења. Поучио нас је наш Владика, да ће свака наша молитва која је из дубине душе и чистога срца, а на добробит свих, као што је то била молитва Захарије и Јелисавете, бити услишена.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Поскурицама

Свету Архијерејску Литургију је украсио умилни песмопој деце из издвојеног одељења Основне школе „Свети Сава“ у Поскурицама, који су сви заједно приступили причесној Чаши Тела и Крви Господње. Након Свете Литургије и пререзаног славског колача приређена је Трпеза љубави, коју је припремио домаћин славе господин Драган Гајић из Шљивовца са својом породицом.