СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОСТИ СЛАВА КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

ImageОвогодишња слава Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу прослављена је под нарочитим благословом – поводом шестнаест векова од престављења патрона ове школе уприличено је у Богословији више молитвено-богословских сабрања која су потврдила да је учење овог светог оца још веома живо у нашој Цркви и у нашем народу. У данима празновања овога васељенског учитеља и оца учешће су узели савремени настављачи његове мисли и духа – најпре владика Антиохијске патријаршије Господин Василије, епископ Сафита и Тартусе, Златоустове отаџбине, и епископ умировљени захумско-херцеговачки Господин Атанасије који су уочи празника (25. новембра) ученицима, професорима и гостима свечарских дана говорили о непресушним изворима богословља Светог Јована и данас. Њима се на том скупу придружио и епископ новосадско-бачки и декан Православног богословског факултета Београдског универзитета Господин Иринеј. Учесници овог симпосиона представили су слушаоцима место Светог Јована Хрисостома, као константинопољског патријарха, у историјском остварењу Цркве Христове у Византији, док је посебан нагласак стављен (у предавању владике Атанасија Јевтића) на његово тумачење Речи Божије.

 

Духовни скуп посвећен овом великом јубилеју благословио је домаћин, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, који је најпре истакао да дух овог васељенског учитеља данас дејствује у Шумадијској епархији и преко богословског училишта у Крагујевцу. И трпеза љубави, након почетка богослужбеног прослављања великог празника, била је прилика да се успостави живи богословски дијалог између свих учесника о темама које отвара живот и дело Светог Јована Златоустог.

Предавање епископа Атанасија - Св. Јован Златоуст 1600 година

Централно прослављање дана патрона крагујевачке богословије, на сам празник (26. новембар), почело је Светом литургијом у школском храму, на којој је началствовао Његово високопреосвештенство архиепископ пећки и митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење епископа Г. Јована шумадијског Г. Јована, епископа из Антиохије Г. Василија, епископа Г. Иринеја и епископа Г. Атанасија. Проповед митрополита Г. Амфилохија, након причешћа свих ученика и професора богословије, била је прилика за још једно подсећања на животворност Златоустовог учења и у наше доба. Учешће овако великог броја следбеника Златоустове црквене делатности, дало је могућност да се непосредно, у Цркви, тамо где се то једино може и сме, разговара о свим актуелним питањима нашег црквеног живота.

Беседа митрополита Амфилохија - Св. Јован Златоусти

Са ученицима и професорима крагујевачке богословије, благослов великог васељенског јубилеја, поделели су и гости из братских богословских школа, из Ниша, са Цетиња, из Сремских Карловаца, из Београда, Србиња. Учествовали су и представници града Крагујевца и других друштвених институција који се старају да ово богословско училиште постане аутентични део друштва у којем чиве сви православни хришћани. Благодарност свима њима изразио је ректор богословије, протојереј ставрофор др Зоран Крстић.

Епископ Иринеј - Слава Богословије "Св. Јована Златоуста"