Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ИЛИЋЕВУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ИЛИЋЕВУУ недељу пред Крстовдан 25. септембра 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у храму Св. ап. Томе у Крагујевачком насељу Илићево, Свету Архијерејску Литругију уз саслужење свештенства крагујевачкох и лепеничког намесништва.

Беседећи верноме народу на 9. зачало Јеванђеља по Јовану, Владика објашњава зашто је Господ , како је речено у наведеном Јеванђељу, сишао са Небеса. Он је постао човек, да би човек постао Бог, да спасе свет од зла, мржње, пакости и да нам да живот вечни. Све врлине су сишле с Неба и Он их је донео. Зато Јеванђеље каже да се нико није попео на Небо, сем Онога Који је с Неба сишао. Он нам је донео и дарове Духа Светога и то из превелике љубави према нама, јер се каже да је Он пре заволео нас, него ми Њега.

Именовање хришћана је да у свету који у злу лежи, посведоче да зло добра донети не може, те да верујемо иако живимо у злом свету, да нећемо пропасти. Зато не губимо из вида да је Господ дошао и крв своју ради нас пролио. Данас нам је потребна вера, јер само вера у Господа може да нам врати поверење у човека, у боголиког човека, кога ми потискујемо у себе.

Дарови Духа Светога јесу донешени за наше спасење, али не појединачно спасње, већ за спасење заједнице. Заједнице која је осведочена 2000 година у Цркви између Бога и човека. Зато апостол Павле каже и позива да живимо вером, а не знањем, јер знање надима, а вера спасава. Живот је позив на љубав, на давање себе другоме, на давање себе Богу, била је поука верном народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају своје беседе, Владика је позвао верне да подрже свога свештеника о. Владимира Ћировића, који је Цркви Божијој несебично даровао себе и својим трудом и залагањем радове на изградњи храма привео крају. Још је Владика подсетио верне да имају свест да доласком у храм на литургију, у своје домове из Цркве носе благослов Божији за свој живот и за своје породице.

протођакон Мирослав Василијевић