ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА У МИЈАТОВЦУ КОД ЈАГОДИНЕ

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА У МИЈАТОВЦУ КОД ЈАГОДИНЕМилошћу Божијом, дана 17. септембра 2011. године, када Црква Божија прославља Св. свештеномученика Вавилу, пророка Мојсеја Боговидца и Св. Петра Дабробосанског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Мијатовцу.Том приликом осветио је ново звоно за храм Св. великомученика Георгија, у овом прелепом шумадијском селу неколико километра удаљеном од Јагодине.

Своју духовну радост и архијерејски благослов Владика је даровао честитим и вредним житељима овог краја, одслуживши Свету Литургију у овом светом храму заједно са свештенством Епархије шумадијске. Епископу су саслуживали игуман манастира Саринца јеромонах Онуфрије, јеромонах Дионисије, свештеници Беличког намесништва јереј Александар Гајић, јереј Миломир Тодоровић и двојица ђакона Иван Гашић и Далибор Нићифоровић.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ Јован се обратио верном народу и нагласио да у целокупном животу човека постоје и прате га велика искушења, а он их једино може пребродити својом вером, надом и љубављу. Човек као биће створено по Божијем лику и обличју добија слободу да само расуђује и одабере да ли ће са Богом у вечну заједницу или не. Слободом својом изражава и своју веру у Бога, своју наду у Будуће Царство а исто тако слободом открива себе кроз љубав другом човеку. Ако човек није слободан и нема љубави не може се открити као личност. На крају беседе Владика је замолио народ да са својим свештеником истраје до краја, да заједничким залагањем уреде све што су започели око велелепне светиње. Исто тако их је замолио да у својим молитвама се моле за браћу на Косову и Метохији напомињући да им је молитва сада најпотребнија да би превазишли искушења која су им из дана у дан све тежа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије уприличена је трпеза љубави од стране пароха мијатовачког јереја Бобана Сеновића и верног народа овог краја.

Далибор Нићифоровић, ђакон