OКОНЧАНЕ II ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

OКОНЧАНЕ II ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУСвечаном академијом у порти Саборне цркве у Крагујевцу у недељу 28. августа 2011. године, на празник Успенија Пресвете Богородице, окончане су II Госпојинске свечаности. Госпојинске свечаности у Крагујевцу организује поводом храмовне славе братство Саборне цркве са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, а од 2011. године под покровитељством града Крагујевца.

У оквиру Госпојинских свечаности, одржана је 22. августа у сали Духовног центра Саборне цркве изложба фотографија манастира Хиландар, аутора Мише Бранковића из Београда, затим 25. августа у великој сали Владичанског двора одржано је Шумадијско књижевно сабиралиште где су гости Саборне цркве и Крагујевца били познати књижевници Матија Бећковић, Слободан Ракитић, Иван Негришорац, Ранко Рисојевић, Момир Војводић и Милена Јововић. Овогодишња Књижевна зона која се традиционално организује у пешачкој зони код “Крста“ уврштена је у Госпојинске свечаности, а на њој су представљена издања епархијске издавачке установе Каленић. Сва ова дешавања су била изузетно посећена, што потврђује да су Госпојинске свечаности у Крагујевцу прихваћене као значајан духовно-културни догађај.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Нарочита духовна радост била је током служби у храму. На празничном бденију и Светој литургији, које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован уз саслужење свештенства крагујевачких цркава, било је нарочито свечано, а велики број верника окончао је великогопојински пост учешћем у Светој Чаши. Након литијског обхода пререзан је славски колач, а затим је славским ручком који је ове године организовао господин Мирослав Брковић, председник Црквеног одбора Саборне цркве у Крагујевцу, настављено литургијско славље.

Госпојинске свечаности окончане су Свечаном академијом која је организована у порти Саборне цркве. Академију је отворио Преосвећени владика беседом о Пресветој Богородици у оквиру које је говорио о пресветом лику Мајке Божије и начину како се он слави у Православљу нарочито указујући на предање Светих отаца од Истока односно Византије.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на академији

Програм је водио глумац Српског књажевског театра Саша Пилиповић, а учесници су били значајни српски глумци Мирко Бабић и Небојша Дугалић који су казивали дела светог владике Николаја и Иван Вучковић који је својим наступом оживео лик великог српског вожда Карађорђа. Звук српског завичаја дочарао је светски признати виртуоз на фрули Бора Дугић, а народном весељу допринео је ансамбл Смиље играма и песмама Шумадије. Своје место на академији имао је катедрални октет Саборног храма Свети Роман Мелод којим диригује професор Марко Нешић.

свештеник Зоран Врбашки



ФОТОГАЛЕРИЈА 1


ФОТОГАЛЕРИЈА 2


ФОТОГАЛЕРИЈА 3


ФОТОГАЛЕРИЈА 4


ФОТОГАЛЕРИЈА 5