МАНАСТИРСКА СЛАВА У ПЕТКОВИЦИ КОД СТРАГАРА

МАНАСТИРСКА СЛАВА У ПЕТКОВИЦИ КОД СТРАГАРАПоводом манастирске славе преп. муч. Параскеве, 08. 08. 2011. године, Њеово Преосвештенство Епископ Шумадијск Г. Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Петковици надомак Стагара. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић са свештенством опленачког намесништва.
На светој Литургији су певале монахиње из манастира Драче са октетом „Свети Роман Мелод“ из Крагујевца.

Пожелевши срећну славу овој светој обитељи Епископ је у својој беседи назначио важност Свете Литургије. Ништа се на Светој Литургији не сме предати случају, већ дужност свих нас је да целим бићем будемо присутни и предани Богу на њој. Света Литургија није и не може бити дело појединца већ је то дело заједнице, дело Епископа, свештеника и народа, свих заједно. Литургија тражи целог човека, она нас преноси из овог света у други свет, на Небо. Преподобна Параскева је била таква. Себе је целу предала Богу. Света Литургија је ову богоугодницу учинила да буде удостојена Царства Божијег. На нама је да се трудимо и боримо са собом како би се очистили од страсти и греха које носимо у себи и тако задобили венац славе као ова славна света мученица.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Свете Литургије и опхода око манастира, пресечен је славски колач, а по завршетку овог обреда, мати Февронија игуманија овог манастира је приредила трпезу љубави за све присутне вернике.