Одштампајте ову страницу

ПРЕПОРОЂЕН ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ЦВЕТОЈЕВЦУ

ПРЕПОРОЂЕН ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ЦВЕТОЈЕВЦУУ уторак 02. августа 2011. године, Црква Божија у селу Цветојевац надомак Крагујевца прославила је своју храмовну славу Светога пророка Илију Светом Архијерејском литургијом којом је началствовао Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске.
Будући да је трудом протонамесника Бојана Димитријевића и јереја Владимира Ћировића, који опслужују Цветојевачко - јовановачку парохију, храм у потпуности обновљен, Владика Јован је најпре обавио Мало освећење храма.
Владика Јован је протонамесника Бојана Димитријевића рукопроизвео у чин протојереја, а јереја Владимира Ћировића је одликовао правом ношења црвеног појаса. У краћем обраћању овој двојици свештеника, Владика је рекао да очекује да своја унапређења, која добијају од Цркве Божије, приме на смирење, а не на гордост и да имају свест да их нису сами стекли, те да је то свакако признање и верноме народу Цветојевца који је у потпуности подржао нове посленике на њиви Господњој.

Након читања из Светог Јеванђеља по Луки, Владика је одржао беседу објаснивши народу суштину  православне еклисиологије рекавши да: “...Ми Литургију служимо због освећења, просвећењеа и спасења, што је могуће једино у Цркви, која је искупљена и заливена крвљу мученика. У Цркви је онај који је послушан, који прима благодат Бога - Бога који је у Цркви, Бога који је апостолским прејемством благодат пренео најпре на апостоле, а потом и на епископе. Зато је срећно и благословено ово наше сабрање на Светој Литургији, јер је Литургија наш живот и ми живимо у Цркви онако како живи Света Тројица. Ми смо боголика бића. Боголики су чак и они грешници и отпадници од Цркве и Црква им не жели никакво зло, већ усрдно узноси молитве за њих, да се покају и врате Цркви, да и они буду спасени, баш онако како смо чули у Светом Јеванђељу да се пророк Илија молио и спасао удовицу у Сарепти Сидонској и да је пророк Јелисеј очистио никог другог до Неемију Сиријца. Свети ап. Павле каже, ко је чист да се чисти и даље, а ко је нечист нека се и даље прља. Бог нас не приморава ни на шта. Дао нам је слободу да бирамо. Зато Свети Оци кажу, ко устаје против Цркве - устаје против Бога. Данас имамо многе „ревнитеље“, који ревнују не Црквом, већ својом вољом. А ми се молимо да се у нама не врши воља наша која је превртљива и пролазна, већ да се у нама врши воља Божија. Зато вас молим: Чувајте Цркву као зеницу ока свог, јер какви год да смо, ако смо у Цркви Божијој, Бог ће нас подићи, Бог ће нас спасти. Ако ли нисмо у Цркви Божијој, неће нам помоћи никаква добра дела која чинимо и ма колико добри били јер је све то без Цркве, заправо без Бога, а без Њега нема ни спасења!“, била је поука Владике Јована верном народу на литургији у Цветојевцу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јованa

Након причећа верних и Литије око храма, преломљен је Славски колач, а потом је додељена Архијерејска грамата књижевнику  г. Братиславу Милановићу из Цветојевца, који је несебично помагао Цркву приликом свих радова око обнове храма. Црквена општина Цветојевачко – јовановачка је доделила захвалнице свима онима који су активно учествовали и помагали у свим радовима протеклих месеци сведочећи веру народа и јединство са Мајком Црквом.
Црквена општина је приредила свечани ручак за све верне у сали парохијског дома, а протојереј Бојан Димитријевић се захвалио Епископу Јовану на указаној части и на указаном поверењу послова обнове запустелог храма, а такође и верном народу који је сложно, јединствено и несебично помагао обнову не само храма већ свеукупног Црквеног живота парохије Цветојевачко – јовановачке, зажелевши да Свети пророк Илија овде и наредних година буде овако свечано прослављан.

   протојереј Бојан Димитријевић
       јереј Владимир Ћировић
 протођакон Мирослав Василијевић