ХРАМОВНА СЛАВА У ЈАРУШИЦАМА

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈАРУШИЦАМА

У Јарушицама, надомак Раче, на дан Сабора Светог архангела Гаврила прослављена је храмовна слава. Свету Литургију су служили свештеници Драгослав Сенић, Зивота Марковић, Петар Манић и Радивоје Стојадиновић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића и Миљана Антића. Неколико стотина људи се окупило у овој прелепој светињи која се налази у веома живописном шумадијском крају.

Надахнуту беседу је одрзао протонамесник Радивоје Стојадиновић који је говорио о значају свете Литургије у животу сваког верника. На Светој Литургији не треба да будемо присутни само физики и психички већ духовно, схватајући њен узвишени смисао, нагласио је он. Врхунац Литургије је сједињење са Господом Исусом Христом кроз причешће Његовим Телом и Крвљу.

Света Литургија је наставак Тајне вечере и првог причешчивања апостола.  На крају је о.Радивоје честитао свим присутнима храмовну славу пожелевши да се идуће године окупимо у још већем броју. По заамвоној молитви је обављен  опход око храма уз чиитање одговарајућих Јеванђеља и благосиљања народа освештаном  водом, а затим је пререзан  славски колач.  

Храм Светог архангела Гаврила у Јарушицама откривен је у крсу 1822.године, а обновио га је кнез Милош 1824.године. Народно предање везује градњу ове светиње још за немањички период. Крајем 19. века црква је реновирана према пројекту познатог архитекте Светозара Ивацковића. Епископ шумадијски Г.Јован освештао је 22.октобра 2006. године нови иконостас храма. У последњих неколико година, за време службовања садашњег пароха Милана Ћосића црквена сала са канцеларијом и библиотеком је приведена крају.
На крају сабрања за све присутне уследила је трпеза љубави.

Горан Живковић, јереј