ВЕРА У ГОСПОДА ПОБЕЂУЈЕ СВАКИ СТРАХ ЉУДСКИ

ВЕРА У ГОСПОДА ПОБЕЂУЈЕ СВАКИ СТРАХ ЉУДСКИУ други четвртак по Духовима 23. јуна 2011. године, на дан Св. свештеномученика Тимотеја Бруског, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

Обративши се вернима Владика је тумачећи 27. зачало Јеванђеља по Матеју рекао да када у животу наиђу буре човека хвата сумња, паника и маловерје. Онда људи мисле: „...Ја бих се спасао, само да није овог другог који ми смета...“ и тако се долази у безизлазну ситуацију. Тако губимо веру, губимо компас и не налазимо више смисла животу који живимо. Ако се тада не обратимо Богу с искреношћу и чистог срца, нећемо повратити своју изгубљену веру. Јер ако човек не проверава себе Црквом, он он сам себи постаје мерило свега.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

Јеванђелист Матеј, наставља Владика Јован, каже да сви који беху у лађи беху смртно преплашени, а олуја на мору беше олуја у душама људи, а Господ спаваше када Га с вапајима: „Спаси нас, изгибосмо!“ пробудише, на шта Господ одговора питањем: „ Зар је вама страх већи од вере?“ Страх води, браћо и сестре, у маловерје, а потом у неверу, а она, невера је управо узрок свих смртоносних бура духовних човеку и које нас опет воде с почетка у страх.

Даље наставља Владика, на Христову заповест мору и ветру (обраћајући им се као да су то жива бића), нестаје страх код путника на броду и апостола и у њиховим душама се настањује вера. Зато је за човека трагедија да и неразумна природа прихвата Христа, а ми људи који имамо разум да Га одбацујемо. Треба да отворимо душу и срце за реч Божију, јер све има промисо Божији и све бива по промислу Божијем, а срце наше је жедно тог промисла. Тада ћемо видети да нисмо нико и ништа без Бога, била је поука верноме народу Епископа шумадијског Г. Јована.

Након причешћа верних, Владика је посетио братство у парохијском дому.

протођакон Мирослав Василијевић