Одштампајте ову страницу

У СОПОТУ ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

У СОПОТУ ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕУ недељу Свих Светих, 19. јуна 2011. године, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржан је традиционални фестивал хорова Епархије шумадијске, који се већ дуги низ година редовно одржава у Епархији шумадијској. Организатор овогодишњег фестивала ,било је Архијерејско намесништво космајско, а фестивал је одржан у Великој сали Културног центра – Сопот.

Фестивалу је претходила Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске. Сви хорови састављени у један, заједно са верним народом, јединствено су узели учешће у одговарању на Светој Литургији.

После прочитаног Св. Јеванђеља, верном народу се надахнутим речима обратио Епископ Јован, говорећи о Духу Светоме, који се задобија крштењем, чији се дарови умножавају и обнављају кроз остале Свете тајне, првенствено Свету тајну Евхаристије, као и кроз веру, љубав и врлински живот човеков.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

Током Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован одликовао је пароха II сопотског протојереја Миленка Дидића правом ношења напрсног крста, а пароха стојничког јереја Радослава Јоцића чином протопрезвитера. Вредно је помена да фестивал хорова Епархије шумадијске није такмичарског већ ревијалног карактера.

Програм је отворило КУД- Космај из Сопота играма из Шумадије, након чега је водитељ програма Омер Петојевић најавио хор “Св. Симеон Богопримац” из Смедеревске Паланке који се представио извођењем Херувимске песме украјинског композитора Јатуњевича, под диригентским вођством господина Александра Митровића. Други у представљању био је мешовити хор Саборног храма из Крагујевца, којим диригује господин Оливер Беговић, са литургијским делима Јосифа Маринковића: Првом славом, Другом славом и Буди имја Господње. Свечаност програма је употпуњена гостима фестивала, старим маестром фруле Добривојем Тодоровићем и његовим сином Мирољубом-Џимијем Тодоровићем, који су на фрулама извели неколико познатих нумера уз пратњу на хармоници Александра Гавриловића. Хор који је измамио осмехе свих присутних, био је дечији хор “Свети Димитрије” из Лазаревца који се представио духовним песмама Анђели спавају, Васкршње јутро и Ој недељо. Овим хором је дириговао отац Владимир Стојковић. Четврти у представљању био је хор “Опленац” из Тополе под диригентском палицом госпође Марије Ракоњац, који је извео два дела Ирине Денисове: Свјатиј Боже и 103 псалам, и народну песму Бојерка.

Горан Лукић, јереј