Одштампајте ову страницу

БДЕНИЈЕ У ХРАМУ СВЕТИХ МИРОНОСИЦА НА ВАРОШКОМ ГРОБЉУ У КРАГУЈЕВЦУ

БДЕНИЈЕ У ХРАМУ СВЕТИХ МИРОНОСИЦА НА ВАРОШКОМ ГРОБЉУ У КРАГУЈЕВЦУУ навечерје суботе 7. маја, пред недељу Мироносица на Варошком гробљу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свечано бденије поводом славе храма, уз саслужење, протојереја – ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије Свети Јован Златоусти, у Крагујевцу и јереја Срећка Зечевића. Старешина храма на Варошком гробљу протојереј – ставрофор Зарије Божовић је са верним народом у 17. часова дочекао Преосвећеног Владику и уз појању „Ис пола ети деспота“, почело је свечано богослужење поводом славе храма. Лепоти празника је допринело појање и учествовање у богослужењу верног народа.

Црква нас у ову недељу Мироносица поново враћа према гробу Христовом. За време Страсне седмице Црква нас је водила кроз искуство Гроба и тајну смрти Богочовекове, а у недељу Мироносица Црква слави оне људе који су положили Исуса у гроб, да бисмо могли да се дивимо њиховој храбрости и вери. У Јеванђељу од Марка које читамо на бденију, видимо жене да излазе рано ујутро на гроб са мирисима да би помазале Исусово тело. Иако знају да је камена стена на улазу у гроб тешка и не знају како да је помере, оне ипак одлазе, без икакве гаранције да ће успети у својој намери. Ово је већ чин и дело вере, јер оне без зајамченог успеха, када је много тога против њих и када немају представу шта ће испасти од њихових напора оне одлазе на гроб. Заједно са апостолима и мироносицама и ми себе сматрамо сведоцима Васкрсења. Ми смо сведоци по вери, баш као што је Марија Магдалина показала своју веру када је донела мирисе на Гроб.

По завршеном бденију Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован се обратио верном народу речима, да су мироносице својим поступком показале да је њихова вера била чврста и непоколебива, јер су остале сво време уз Господа. Владика Јован је поучио верни народ, да наша вера буде као вера мироносица и да у свом животу будемо увек уз Господа

Затим се прота Зарије захвалио Преосвећеном Владици и братству Саборног храма и верном народу, на принесеним молитвама у храму Светих Мироносица.

Захваљујући несебичној љубави, пажњи и жртви, госпођа Лидија Вујић и њен супруг Душко уприличили су после принесених молитви, трпезу љубави.

Срећко Зечевић, јереј