Одштампајте ову страницу

СВЕТИ НИКОЛАЈ ЖИЧКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ДЕСИМИРОВЦУ

СВЕТИ НИКОЛАЈ ЖИЧКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ДЕСИМИРОВЦУМеђу светима које прославља наша Света црква, 3. маја прослављамо и Светог Николаја Жичког, светитеља који је у српском народу заједно са Светим Савом, био и остао, учитељ пута који води у живот.

Парохијска заједница ЦО Десимировац са скрушеним поносом, молитвено-литургијски, прославила је овог светитеља Светом Архијерејском Литургијом коју је служио наш Владика шумадијски Господин Јован.

Ни радни дан није спречио верне парохијане да у великом броју присуствују Светој Литургији и на тај начин искажу своју љубав према Светом Николају и своме Архијереју Јовану. Првојерарху Епархије шумадијске и Администратору Епархије крушевачке Г. Јовану саслуживали су: протојереји-ставрофори Рајко Стефановић архијерејски намесник крагујевачки, Милан Борота и Драгослав Сенић, протојереј Милан Томић, јереји Ненад Ж.Марковић и Гојко Марковић. За певницом су певали ученици 5 разреда Богословије Св. Јован Златоустог.

На Св. Литургији проповедао је протојереј-ставрофор Рајко Стефановић архијерејски намесник крагујевачки, а причестио се велики број верника.

Беседа протојереја-ставрофора Рајка Стефановића

Од како је подигнута Црква у Десимировцу, ово је први пут да је овако свечано обележен дан Светог Николаја Жичког резањем славског колача. Довољно је подсетити да је Свети Николај заједно са Светим Доситејем осветио Цркву у Десимировцу 1937. године. Након Свете Литургије у црквеној трпезарији приређена је трпеза љубави за коју се нарочито постарао Владан Ђекић из Десимировца уз несебичну помоћ осталих парохијана. Народни гуслари Душан Дреновац и Александар Букелић из Десимировца извели су ,,Небеску Литургију,, Светог Николаја Жичког''.

протојереј - ставрофор Живота Марковић