ДАНИ РУСИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДАНИ РУСИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУСавест наша нас приморава да плачемо, када Руси плачу, и да се радујемо, када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може народ и народ – народу. Али дуг, којим је Русија обавезала србски народ 1914. године, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт, спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави, него да ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати, да иду у смрт, али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти...

Св. вл. Николај (Велимировић)

Овим речима, свештеник Александар Ресимић, подсетио је све присутне у препуној епархијској сали Саборне цркве у Крагујевцу трећег дана Васкрса 2011. године на нераскидиве везе између руског и српског народа. Та веза која постоји између два народа потврђена је још једном организовањем ове манифестације, коју је по благослову Његовог Преовештенства Епископа шумадијског Г. Јована организовало братство Саборне цркве у Крагујевцу, уз сарадњу са г-дином Јевђом А. Јевђевићем аутором књиге Руси у Крагујевцу и Руском амбасадом у Србији.

Манифестација је отворена 26. априла 2011. године представљањем књиге Руси у Крагујевцу аутора Јевђе А. Јевђевића, којој су присуствовали поред великог броја крагујевчана и Преосвећени Владика шумадијски Г. Јован и Његова Екселенција амбасадор Руске Федерације у Србији господин Александар Конузин, који је отворио манифестацију. Предходно је Његова Екселенција посетио градско Варошко гробље, и обишао споменике Руса сахрањених у Крагујевцу. Уз знак сећања на пострадалу браћу Русе, Владика Јован је уз саслужење свештенства Саборног храма служио помен. У културно-уметничком делу програма учествовали су: Хор младих Саборне цркве предвођени диригентом Оливером Беговићем, ансамбал Балкан и певачи солисти Војислав Спасић и Предраг Обровић из Крагујевца.

На крају програма свештеник Александар се захвалио свима присутнима на пажњи и најавио вишенедељни програм представљања руске културе у оквиру ове манифестације која ће трајати све до 9.јуна 2011.године.

јереј Зоран Врбашки 

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ДАНИ РУСИЈЕ:

  • 4. маја, 19 сати, филм Поп, редитеља В. Хотиненка
  • 8. маја, 19 сати, филм и предавање Романов, предавач Јевђа А. Јевђевић
  • 13 .мај, 19 сати, филм Андреј Рубљов, редитеља А. Тарковског
  • 15. мај, 19 сати, предавање Два руска Андреја, предавач Владимир Благојевић
  • 19. мај, 19 сати, филм Варљиво сунце, редитеља Н.Михалкова
  • 26. мај, 19 сати, филм и предавање Свети Јован Шангајски, предавач о. Александар Ресимић
  • 29. мај, 19 сати, филм и предавање Свети Јован Кронштатски, предавач о. А. Ресимић
  • 5. јун, 19 сати, филм и предавање Свети Александар Невски, предавач о. Срећко Зечевић
  • 6. јун, 19 сати, филм Жртвоприношење, редитеља А.Тарковског