Одштампајте ову страницу

ЈАГОДИНА - 6. СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА

У суботу 26. јануара Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је бденије у храму Св. арх. Михаила и Гаврила уочи празника Св. Саве. 

Традиционално већ шесту годину за редом Јагодинска црквена општина  и јагодински вероучитељи организују „ Светосавску недељу“  са различитим културним и спортским садржајем. Као круна светосавских дешавања је бденије које служи Владика са јагодинским свештенством и монаштвом, после кога следи Светосавска духовна академија. Њу је и ове године отворио Владика Јован и наградио најбољи овогодишњи светосавски темат. Карактеристика овогодишње академије је то што је направљен један корак напред па је приказан документарни филм '' САВА – надахнуће и инспирација“ у коме је на аутентичан начин, са доста учесника, направљен покушај да се објасни значај Св. Саве за све нас у нашим свакодневним животима, без обзира на занимање човека. Такође ову академију увеличао је и наступ ђака основних школа на челу са учитељицом Олгом Лазић и професорком музичког са Учитељског факултета , Наташом Вукићевић.

После академије Владика је гостовао на локалној телевизији где је одговарао на различита питања и где су верници овог дела епархије имали прилику да се напајају духовним поукама свога Владике.

Данашњи дан Св. Саве је прослављен литургијски у свим јагодинским храмовима, а касније је та прослава настављена и у свим основним и средњим  школама, како и доликује да се слави наш Светитељ и Просветитељ.

Ђакон Миломир Тодоровић