ПРОСЛАВА СВЕТИХ 40 МУЧЕНИКА СЕВАСТИЈСКИХ У МАНАСТИРУ СВ. ЛУКЕ У БОШЊАНУ

ПРОСЛАВА СВЕТИХ 40 МУЧЕНИКА СЕВАСТИЈСКИХ У МАНАСТИРУ СВ. ЛУКЕ У БОШЊАНУПоводом празника Светих 40 мученика Севастијских, у манастиру Светог Луке у Бошњану служенa је Света Архијерејска Литургија Пређеосвећених дарова. Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије крушевачке уз саслуживање презвитерâ и ђаконâ ове новоосноване епархије.

По читању Светог Јевађеља присутним се беседом обратио Епископ Јован који је подсетио верне на велики подвиг и страдање ових 40 мученика Севастијских који су поверовали у Христа Васкрслог и остали Му верни до краја примивши мученичке венце. Њих је убила мржња оних који су мрзели све што је Христово а они су били истински христоносци и богоносци.

Владика је нагласио и значај поста у коме се налазимо позивајући нас да се богатимо врлинама јер одступивши од врлинског живота одступамо од пута спасења.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Светог Луке у Бошњанима

У Светој Тајни Причешћа учествовали су и бројни верници који су се овом приликом сабрали око свог Архипастира, да саборно прославе велике угоднике Божије, Свете мученике Севастијске и да причешћујући се Животворним Тајнама Христовим постану заједничари светих и пријатељи Божији.

Након Причешћа освећен је и пререзан славски колач у част Светих Мученика. На крају су сви били позвани на Трпезу љубави коју је за све сабране приготовио игуман ове свете обитељи архимандрит Алексеј чијим је трудом и љубављу овај манастир постао један велики духовни центар.