Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ЈОВАН У ДРУГУ НЕДЕЉУ ПОСТА СЛУЖИО У СУШИЦИ

ВЛАДИКА ЈОВАН У ДРУГУ НЕДЕЉУ ПОСТА СЛУЖИО У СУШИЦИДруге недеље Часнога поста 20. марта 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу.

Владици Јовану су том приликом саслуживали: протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, протојереј-ставрофор Радомир Ракић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић и ђакони Небојша Јаковљевић и Александар Сенић.

Тумачећи прочитано јеванђеље Владика Јован се обратио окупљеном народу беседом поручујући да је чистом човеку све чисто и да поштен човек види у другом поштење док непоштен у другоме увек види непоштење. Хришћански није нападати друге и критиковати друге него критиковати себе и своје поступке. Хришћански је неоправдавати себе. Бог је свестан да човек пада у грех и зато је овоме свету оставио Цркву, да би смо се у Цркви исцељивали. Ако хоћемо да будемо хришћани, да будемо смирени, онда морамо прихватити да смо духовно болесни. Све лекове је оставио Господ у Цркви да оздрављују и душу и тело. То је света Тајна причешћа, исповест, пост, молитва итд. У Цркви је Спаситељ, а тамо где је Спаситељ тамо је и спасење, што значи можемо се спасити само ако живимо јеванђелски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу

На питање: “Ко има право опраштати грехове?” Одговор би могао да гласи Бог и једино Бог. У време Христово у Капернаму, где се Господ често налазио, људи су једноставно осећали присуство Бога, тако су и пријатељи парализованог, човека из јеванђелске приче, чули за Спаситеља и због тога га доводе код Њега. Вера да је Исус Христос Спаситељ их подстиче да га доведу к Њему и због тога и разваљују кров куће у којој је Спаситељ и спуштају болесног пред Христа. Видевши веру ових људи Христос изговара речи “Опраштају ти се греси” и исцељује га.

Завршавајући беседу Владика је напоменуо да је друга недеља Великога поста посвећена великом светитељу наше Цркве Григорију Палами архиепископу Солунском из 14. века.

Присуство великог броја наших парохијана је радосви сусрет учинио још величансвенијим као и чињеница да су се готово сви и причестили.