Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ недељу о Митару и Фарисеју, 13. фебруара 2011. године, када Црква Христова молитвено прославља Свете бесребернике Кира и Јована, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, у оквиру редовне канонске посете Смедеревској Паланци, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке, уз саслуживање свештенства епархије шумадијске и верног народа овога краја.

Обраћајући се верном народу, Владика Јован је нагласио духовну димензију поста,поучавајући све нас да треба да савладамо себе и своје страсти, да се ослободимо гордости, и да насупрот гордости поставимо смирење.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Говорећи о првој припремној недељи пред почетак поста, недељи о Митару и Фарисеју, Архијереј је истакао да Бог од свих нас тражи чисто срце, смирену нарав, отвореност и самокритичност, исповедништво и одговорност. Фарисеј и цариник, о којима управо говори зачало Светог Јеванђеља са ове Свете Литургије,представљају данашње човечанство. Представљају онај део човечанства који се труди да буде истинит и онај део човечанства који није истинит-фарисејски! Са фарисејем је ушла у храм дуга поворка гордих мисли и његових недела,док је цариник ушао невидљиво, неосетно, са смирењем. Желео је да његов улазак у храм буде невидљив, да његово тело буде невидљиво као што је душа невидљива. Један улази у храм у смирености а други у гордости. Шта ради фарисејство, браћо и сестре? Уместо да дође у храм да се моли Богу,он долази да осуђује друге! Он се представља као да Бог њега не зна, да га не познаје. Гордост фарисејева је бунило душе, помућење разума, поремећај идентитета човека, истакао је између осталог Владика Јован.

После заамвоне молитве пререзан је и славски колач црквеног хора „Св. Симеон Богопримац“ из Смедеревске Паланке, који као свог молитвеног заштитника пред Господом прославља поменутог светитеља. На крају је уследила и трпеза љубави коју је припремило братство храма Свете Петке.

Ненад Петровић, јереј