ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧИ

ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧИНа дан преподобне Ксеније Римљанке и Светог мученика Вавиле 6. фебруара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Драчи, уз саслужење Архијерејског намесника крагујевачког протојереја – ставрофора мр Рајка Стегановића и јереја Драгана Поповића.

Лепо време праћено топлим сунчевим зрацима обасјало је све оне који су дошли да учествују у недељном  литургијском сабрању, у светињи која је током  XVIII и XIX века била значајан културни и духовни центар овог дела Србије.

Литургијом је началствова Преосвећени Владика Јован, а верном народу се после прочитаног Јеванђеља обратио отац Рајко Стефановић.

Беседа протојереја-ставрофора Рајка Стефановића у манастиру Драча

Позната јеванђелска прича о царинику Захеју који је убирао порез од Јевреја за потребе Римског царства, врло лако се може кроз поуку применити у нашем животу. Из приче сазнајемо колика је и каква  Љубав Божија, и колика је величина покајања човековог. Кроз сусрет малог Захеја и Христа, односно кроз сусрет Бога и човека, ми гледамо и доживљавамо преображај целокупног човечанства, истакао је отац Рајко у својој беседи, наводећи многобројне примере из Светог Писма, оних људи који су после обраћања Богу, заиста постали, прави и истинити следбеници Христови.