Одштампајте ову страницу

ВЕРТЕПАШИ ПОНОВО СА НАМА

ImageУ среду, 5. јануара, поводом Божићних празника, у просторијама некадашње Градске библиотеке, малишани Тополе, уз помоћ Црквеног хора “Опленац”, већ другу годину за редом враћају нам из заборава “вертеп”, древни народни обичај, приказа Христовог рођења.

Црквенословенска реч “вертеп” означава пећину, а вертепаши проносе радосну вест о Христовом рођењу обилазећи домове комшија, рођака и пријатеља којима по народном веровању својим доласком у кућу доносе добро расположење, здравље и срећу,а домаћин их дарује бомбонама, колачима и разним воћем.

Ученици другог разреда О.Ш. “Карађорђе” (које су припремили учитељица Г-ђа Слађана Делић и вероучитељ Александар Алексић) у прелепо украшеном амбијенту, складно и опуштено причали су и заједно са члановима хора “Опленац” певали о радосном догађају, рођења Христа –Богомладенца, што је на многобројну публику оставило изванредан утисак.

На крају свега малишани су за свој велики труд даривани од стране Црквене Општине Тополске пригодним Божићним пакетићима.