БЛАЖЕНИ ЧИСТИ СРЦЕМ, ЈЕР ЋЕ БОГА ВИДЕТИ

БЛАЖЕНИ ЧИСТИ СРЦЕМ, ЈЕР ЋЕ БОГА ВИДЕТИНа дан преподобног Патапија и светих апостола Состена, Аполоса и других,  21. децембра 2010. године, епископ шумадијски Јован служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја Милана Беговића, и ђакона Александра Сенића.

Беседећи, Епископ је подсетио да је Господ наш Исус Христос препешачио целу Палестину проповедајући свим људима благовест о Царству Небеском. Почетак Његове проповеди, због тога, су и биле речи “Покајте се јер се приближило Царство Небеско”.

Христос се оваплотио,  да би се настанио  у нашем срцу. А срце је централни део нашег бића. То је духовни орган, орган богопознања и огледало Бога у човеку.  

У Блаженствима налазимо Христове речи: “Блажени чисти срцем јер ће Бога видети”, и заиста благо онима који су чистог срца јер Бог хоће само у чисто срце.

Трагично је што је човек упрљао срце, и што оно не жуди и не стреми Богу. У таквом се срцу настањују зле мисли, а из злих помисли и зла и наопака дела. Такво срце бива испуљено мржњом, постаје хладно, студено и у њему нема више љубави.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Св. Димитрија у Крагујевцу

Међутим, човек не треба да се предаје, мора истрајно и упорно да се бори. Срце човечије је поприште борбе где се непрекидно боре добро и зло. Свете тајне су те помоћу којих се чисти срце, али се срце чисти и светим мислима и светим осећањима.

Сваки хришћанин који пази на своје срце, који носи Христа у срцу, постаје Његов сведок у овом свету, а  оно што је дубоко у срцу, и ако се не објављује, постаје и споља видљиво.  

 

Протонамесник Небојша Ракић