У ЛИТУРГИЈИ ЈЕ ОБНОВЉЕЊЕ НАШЕ, ПРИПРЕМАЊЕ И СУСРЕТ СА БОГОМ

У ЛИТУРГИЈИ ЈЕ ОБНОВЉЕЊЕ НАШЕ, ПРИПРЕМАЊЕ И СУСРЕТ СА БОГОМУ дан предпразништва Ваведења Пресвете Богородице 3. децембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на данашње јеванђељско зачало преосвећени нам је указао на свети пример Богородице увек Дјеве Марије као идеал чистога, узвишенога и светога живота као пут сусрета са Богом.

Сваки пост представља ишчекивање празника (сусрета). Божићни пост нас припрема за тренутак када ћемо са најдубљим умиљењем, са захвалношћу дочекати оваплоћенога Сина Божијег. Овај период поста јесте управо време кад очекујемо његов долазак.

И ми сваке године поново доживљавамо ово чудо; међутим, не треба да га доживљавамо као црквени празник, као службу у цркви, већ као догађај светског значаја, зато што Својим оваплоћењем Господ, не само да се ородио с нама, Он је Својом плоћу на известан начин постао Свој целом тварном свету. Нема зрнца песка, нема звезде, нема биљке или планине, реке или облака који својом материјалношћу, својом вештаственошћу нису у сродству са Христовим телом. Цео свет је у Христу. Какво је то чудо, какав је то нови сусрет са светом. Пост и молитва су припрема за сусрет са Богом, собом и људима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Свете Петке у Крагујевцу

Почињемо са сусретом са собом. Где у себи треба да зажелимо да се загњуримо у дубину нашега бића, наше страшне таме у којој светли светлост Божијег Лика коју тама не може обузети. Видевши светлост истиниту како нас учи свети апостол Павле из корена мењамо живот свој у врлински. Ова светлост Христова откриће нам радост виђења и у другоме човеку само онога што је добро. Ми тада видимо да је сваки човек сасуд у који се излива благодат Божија по мери наше вере. Видимо Духом Божијим озарени да је сваки човек наш ближњи.

Јереј Мирољуб Миладиновић