ЉУБАВ ЈЕ НАЧИН ЖИВОТА

ЉУБАВ ЈЕ НАЧИН ЖИВОТАНа дан Светог Алимпија Столпника Владика Јован је служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Након прочитаног 52. зачала Јеванђеља по Јовану које говори о изабранима из овога света и заповести коју им Господ даје да љубе један другога, Владика Јован је беседи истакао значај љубави говорећи о њој не као емоцији или страсти која уноси немир у неспокојство у биће хришћана, већ о љубави као о начину живота хришћанскога.

Љубав утврђује темељ на коме човек треба да изграђује себе и свој идентитет. Зато је права љубав – жртвена љубав. Када је неко спреман и живот свој да да за другога. Зато је то и љубав Божија. Љубав је у свет дошла доласком Господа Исуса Христа и испуњена је Христом. Прва стварност са којом се човек у свом животу среће јесте свет, али иако нисмо од света, део смо овога света. За човека се поставља питање: ко је он, где је и куда иде? Природно је да човек поставља ова питања, јер је човек слободан и разуман. Уместо да тај разум употреби на славу Божију, људи га чешће злоупотребљавају говорећи о Богу, али немајући никаквог осећаја љубави за Бога. Свет је дат човеку, да управо преко њега буде спасен. Човек има мисију да проноси свету Јеванђеље и Христа, јер чим је крштен, већ је позван на мисију, да делима и вером проповеда Христа, да собом сведочи Христа и врши вољу Божију кроз дела љубави као начин хришћанског живота.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој цркви у Крагујевцу

По завршетку резања славских колача, Владика је посетио братство Старе Милошеве Цркве у парохијском дому.

ђакон Мирослав Василијевић