ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУ

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУНа дан када наша Света православна Црква прославља светог апостола и јеванђелистa Луку, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру посвећеном овом проповеднику Васкрслог Христа. Светој Архијерејској Литургији саслуживали су Архимандрит Алексеј (Богићевић) игуман ове свете обитељи, Архијерејски намесници темнићки и крагујевачки и свештенство овог краја.

Света Архијерејска Литургија служена је у новоизграђеном летњиковцу уз учешће од скоро хиљаду душа жедних Речи Божије, који су са својим Епископом саслуживали у приношењу бескрвне жртве, Тела и Крви Христове.

На прочитано зачало из Лукиног јеванђеља о исцељењу Гадаринског бесомученика Владика Јован одржао је благонадахнуту беседу уз подсећање свих нас да се демонски род изгони само постом и молитвом: “Бог је за ђавола недодирљив, али не само Бог већ и сви који у себи Бога имају и они су такође за ђавола недодирљиви. То нам сведочи и Свети Лука, то нам сведочи и Свети Петар Цетињски кога данас такође прослављамо, то нам сведочи и Свети Василије Острошки, а и Свети Прохор Пчињски кога сутра прослављамо браћо и сестре. Свети Лука нам сведочи кроз икону своју која се у овом манастиру налази и која повремено мироточи на утеху и радост свима нама, сведочећи тако силу Божију, а у исто време и позивајући нас да не будемо као они Гадаринци којима су животиње биле важније од човека, а има и данас међу нама таквих...”

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Пре осам година по благослову Владике Јована Архимандрит Алексеј постављен је за игумана манастира Светог Луке и дошао је у тада делимично запуштен манастир, а данас овај манастир трудом, молитвом и несебичном жртвом оца Алексеја, његове братије и свих који у ову светињу долазе, поприма изглед правих српских средњевековних манастира. За осам година изграђена су два звоника, једна Црква и једна капела, два летњиковца, уређен стари конак, озидан нови конак (који је још у изградњи), ограђен је манастир, урађена дренажа читаве порте, рибњак и још много тога али оно што посебно привлачи вернике јесу мироточиве иконе Светог Луке и Светог царевића Алексеја Романова, као и копија иконе Богородице Млекопитатељнице са Хиландара.

Након резања славског колача сви верни су са својим Епископом узели учешће у трпези љубави коју су овогодишњи колачари Слободан и Маријана Тодоровић са великом љубављу спремили.

Јереј Срђан Миленковић