СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАРОСАВИ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАРОСАВИ КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ суботу 30. октобра, када наша Света Црква прославља Светог пророка Осију и преподобномученика Андреју Критског, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Даросави код Аранђеловца, Архијерејско намесништво орашачко.

Свога Архијереја је дочекало педесетак верника овог шумадијског села, узевши учешћа у св. Литургији кроз појање и Свето причешће примивши Архипастирки благослов.

Током Свете Литургије Владика Јован је надахнуто беседио , тумачећи речи прочитаног Јеванђеља о светиљци која се не ставља под суд, већ светли свима који су присутни (Лк. зач.36). Владика је нагласио да смо сви дужни да својим делима и речима будемо светлост другима, а та светлост је у ствари светост нашег живота, светост на коју смо сви позвани. Зато је веома важно да у нама самима буде светлост, јер ако је у нама тама, онда је све око нас тама.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован се осврнуо и на речи из Јевађеља, у коме се каже: „Пазите, дакле, како слушате; јер ко има даће му се, а ко нема, узеће се од њега и оно што мисли да има“: Шта ће нам се то дати, а шта узети, упитао је Владика, и одговорио: Даће нам се оно што је основно у животу свакога од нас- вера и љубав. Без вере у Бога и у икону Божију- човека; и без љубави према Богу и према човеку, нема живота ни овде на земљи, ни горе у Царство Божијем. Дакле, ако имамо вере којом живимо и љубави коју делимо, даће нам се и ови и други дарови Божији. А шта ће се узети ако ово двоје немамо? Узеће се оно божанско и најдрагоценије у нама- душа наша, која је за Бога и Царство Његово створена!

јереј Александар Миловановић