ХРАМОВНА СЛАВА У КОНАТИЦАМА

ХРАМОВНА СЛАВА У КОНАТИЦАМАСвечаном Архијерејском Литургијом прослављена је слава храма Светог апостола Томе у селу Конатицама. Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, којем је поред многобројног свештетенства Епархије шумадијске, саслуживао и др Драган Протић, ректор београдске Богословије.

Владика је после прочитаног јеванђеља честитао народу храмовну славу, а пригодну беседу по благослову Владике Јована одржао је отац Драган, који је већи део свог живота провео у Конатицама, као син пароха конатичког и архијерејског намесника бељаничког Николе Протића.

Надахнутим речима о Светом апостолу Томи и његовом животу , отац Драган је нагласио да се првобитно Томино неверовање претворило у веру у Васкрслог Христа. Тома своју веру потврђује речима “Господ мој и Бог мој”. Те речи су биле довољна потврда за свакога ко је сумњао да је Господ Васкрсао. Прота је позвао да следујемо пример апостола Томе, да долазимо у храм, да доводимо децу у Цркву, да их шаљемо на веронауку, да нам деца узрастају у Цркви, која нас је сачувала у најтежим временима.

Беседа протојереја-ставрофора др Драгана Протића, ректора Богословије Св. Саве у Београду

После причешћа, пререзан је славски колач, а овогодишљи домаћин била је госпођа Марија Јаковљевић са својом породицом. Затим је Владика одржао помен покојном проти конатичком и архијерејском намеснику бељаничком Николи Протићу и његовој супрузи Добрили , и свима који су сахрањени у порти храма.

 

 јереј Владимир Димић