ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ И СВЕТОГ САВЕ У КУСАДКУ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ И СВЕТОГ САВЕ У КУСАДКУ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕНовоподигнути храм Светог Симеона и Светог Саве у селу Кусадку код Смедеревске Паланке, у недељу 17. октобра 2010. године, осветио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Владика је приликом освећења храма положио у Часну Трпезу честице моштију Светог великомученика Лазара Косовског.

У величанственој духовној атмосфери и уз присуство великог броја благочестивог народа овога краја, освећена још једна велелепна светиња у Шумадијској епархији, која ће у будућности бити место сабрања, и у којој ће се у векове векова служити Божанска Евхаристија.

Како и доликује тако свечаном чину, Првојерарху шумадијком на Светој Литургији саслуживали су угледни свештеници ове епархије, архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Никола Гвоздић, архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, игуман манастира Јошанице јеромонах Евтимије, протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић и јереј Дејан Бркић.

Преосвећени Владика је од срца заблагодарио свима који су помогли да се овај храм доврши. Овај храм јесте леп, али ће бити још лепши када се у њему будемо сабирали, мирили и Бога призивали. Из дана у дан, из недеље у недељу, из празника у празник, овај храм ће се дограђивати молитвама, љубављу, вером и честитим животом верног народа који у њега буде долазио, поручио је Епископ Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Кусадку

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Кусадку - 2

Епископ Јован је орденом Вожда Карађорђа другога реда одликовао господу: Славољуба Спасојевића, Радослава и Зорана Радојковића, док је седамнаесторици људи додељена Архијерејска грамата признања. Парохе кусадачке Дејана Бркића и Душана Надрљанског, Епископ шумадијски одликовао је чином протојереја и протонамесника.

Црква Светог Симеона и Светог Саве у Кусадку почела је да се гради 1998. године благословом блаженопочившег Епископа шумадијског др Саве (Вуковића), који је исте године у пролеће осветио темеље Цркве. Црква се налази у центру села, а плац је Цркви поклонила Ружица Арсић. Божијом помоћи, трудом и љубављу мештана Кусадка изградња овог храма приведена је крају током ове године.

 

јереј Ненад Петровић