Одштампајте ову страницу

ПРВА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЈОВАНОВЦУ

ПРВА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЈОВАНОВЦУНа дан Зачећа светога Претече и Крститеља Јована, у среду 06.октобра, Владика Јован је служио прву Свету Архијерејску Литургију у селу Јовановац надомак Крагујевца.

Након дочека Архипастира од стране верног народа Јовановца, Владика је најпре освештао Крстове који ће бити постављени на куполе храма, који је тренутно у изградњи, а након тога је служена Света Литургија. Њој су присуствовали ђаци Јовановачке Основне школе са својим учитељицама. Литругију је својим појањем украсилио хор Марије Ракоњац из Тополе.

Беседећи верноме народу Владика је указао на значај личности Светога Јована Крститеља, као онога који спаја Стари са Новим заветом, уз поруку да се и од нас очекује да дајемо плодове Новога завета, који су родили као оно што је посејано у Старом завету. Владика је говорећи о хришћана кроз призму личности Јована Крститеља посебно нагласио да ћемо и ми убирати управо оне плодове које сејемо. Посебно је подсетио родитеље да имају превелику одговорност и да од њих зависи каква ће нам породица, Црква па и друштво бити. На крају је Владика позвао верне да прошире своје хоризонте вером у Васкрслога Господа Који, као што Јован Претеча објављује, доноси слободу овоме свету и свакоме бићу које у њега поверује.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јовановцу код Крагујевца

Након Литургије пресечен је славски колач, а потом је Владика обишао радове на Цркви, само село и његове мештане.

ђакон Мирослав Василијевић