Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦА

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ недељу пред Воздвижење Часнога Крста Господњега, 26. септембра, Преосвећени Епископ Шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Тулежима код Аранђеловца. Новоподигнута црквица посвећена св. Николају Мирликијском била је препуна верника и дечице који су се сабрали у дом божији да дочекају свог Архијереја и да учествују у Светој Евхаристији.

Пре почетка саме Литургије, Владика Јован је освештао крст и звоно за звоник у чијем се склопу налази и палионица свећа, а који ће ускоро бити завршени.

Радост Евхаристијског сабрања била је употпуњена и чином крштења мале Ирине, ћерке надлежног пароха јереја Ивана Теодосића. На овај начин су и верници овог малог шумадијског села имали прилику да виде и да учествују у крштењу које се обавља у склопу Свете Литургије.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Тулежима

Обраћајући се сабраном народу беседом, Владика Јован је посебно истакао значај слушања речи божије и усвајање науке и истина које из тих речи произилазе. Ми често мислимо да слушамо и да се држимо речи и Писма Божијег, али је питање како слушамо и да ли се држимо? Да ли слушамо и тумачимо онако како нама то одговара, или пак онако како је једино исправно и спасоносно? Јер, нама је по слободи, која нам је дата као дар од Бога, све дозвољено, али се увек морамо запитати да ли нам све и користи, тј. да ли нам је на спасење!

По завршетку Свете Литургије Владика је са свештенством и народом остао на заједничкој трпези љубави коју су спремили мештани са својим свештеником.