Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА 200 ГОДИНА ОД БОЈА НА ВАРВАРИНСКОМ ПОЉУ

ПРОСЛАВА 200 ГОДИНА ОД БОЈА НА ВАРВАРИНСКОМ ПОЉУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 23. септембра 2010. године, Свету Архијерејску Литургију поводом обележавања 200 година од боја на Варваринском пољу, у Првом српском устанку, у спомен комплексу у Варварину. Овај јубилеј посвећен је успомени на надљудско јунаштво српских и руских војника који су на варваринском пољу поразили три пута бројнију турску војску.

Варваринска битка спада у најзначајније битке у Првом српском устанку јер је том победом Србија значајно повратила изгубљене територије и стабилизовала опште стање. Српским снагама командовао је Хајдук Вељко Петровић (у историји и народном предању познатији као Хајдук Вељко), а руским генерал гроф Орурк, који је као школовани стратег руководио целим током битке и вешто храбрио устанике да се супротставе многобројнијој турској војсци.

Дана 23. септембра. 1810. године дошло је до одлучујуће битке после које је поражени турски војсковођа Хуршид-паша напустио Србију са остатком своје војске. Не смемо заборавити велика дела која су наши преци учинили, не смемо заборавити њихово јунаштво и жртву, поручио је Епископ шумадијски. Њихова дела треба да нас стално подсећају на то ко смо и шта смо, а Српски народ је као ниједан други народ страдао и страда, рекао је Преосвећени Владика Јован у својој беседи, који је са свештенством Шумадијске епархије одслужио и парастос пострадалим српским и руским војницима.

Свечана прослава у организацији Владе Републике Србије почела је у 12 часова свечаним интонирањем химне и откривањем споменика пострадалим српским војницима. Споменик су свечано открили министар одбране Драган Шутановац и председник општине Варварин Зоран Миленковић. Споменик су заједнички финансирали Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова и општина Варварин. На њему је уклесано: ''Славом овенчаним прецима, српским јунацима, победницима у боју на Варваринском пољу 1810. године''. У потпису је ''Српски народ''.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Варварину

Министар одбране Драган Шутановац рекао да је неопходно познавати историју како ''бисмо разумели себе и време у коме живимо''. Министар је додао да је наша обавеза да чувамо светиње, али и да схватимо да савремено доба тражи другачији начин одбране отаџбине. Председник општине Варварин Зоран Миленковић је подсетио да је у боју на Варваринском пољу око 9.000 српских устаника, предвођени Карађорђем и 3.000 руских војника које је предводио генерал гроф Орурк, остварило бриљантну победу над 26.000 турских војника. Свечаности у Варварину присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин, начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић, високи званичници и потомци учесника варваринске битке.

јереј Срђан Миленковић