Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У МАЛИМ КРЧМАРИМА

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У МАЛИМ КРЧМАРИМАПразник Рождества Пресвете Богородице у народу познат као Мала Госпојина је слава храма села Мало Крчмаре код Раче. Мноштво мештана овог села је својим присуством у храму прославило овај значајан празник. Возгласом “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа” започела је Света Литургија, а служили су је протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, протојереји Петар Манић и Милан Томић, протонамесник Ненад Савић и јереј Горан Живковић.

Беседу у којој је верном народу описао значај празновања Пресвете Богородице одржао је протонамесник Ненад Савић. Он је нагласио да је људски род рођењем Пресвете Богородице добио највећи поклон јер је она родила самог Сина Божијег, Господа Исуса Христа који је својом крсном жртвом и васкрсењем спасао човечанство од смрти и ђавола. Она се помиње у свим богослужењима што довољно говори о томе колико је њено посредништво пред престолом Бога значајно. Становницима села Мало Крчмаре она је заштитник јер јој је посвећена храмовна слава, а то је посебна почаст за њих те јој се могу обраћати са нарочитом усрдношћу у молитвама. На крају је, честитајући присутном народу Сипића и околине храмовну славу, пожелео да се и следећих година окупљају у још већем броју славећи Бога и Његову Пречисту Матер.

Храм у овом живописном селу је подигнут 1930. године, за време службовања пароха Михаила Радића, а освештан је 21. септембра исте године од Епископа тимочког Емилијана Пиперковића.

После одслужене Литургије вршена је свечана литија око храма и пререзан је славски колач, да би на крају уследила трпеза љубави.

јереј Горан Живковић