УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ДРАГОЉУБ ЈОВАНОВИЋ ДУГОГОДИШЊИ ПАРОХ ЈАГОДИНСКИ

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ДРАГОЉУБ ЈОВАНОВИЋ ДУГОГОДИШЊИ ПАРОХ ЈАГОДИНСКИПосле дуге и тешке болести у петак, 10. септембра, у болници у Јагодини упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Драгољуб Јовановић, дугогодишњи парох II јагодински при храму Светих апостола Петра и Павла.

Опело је у суботу, 11. септембра у 16 часова, у препуном храму Св. ап Петра и Павла, служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење двадесет двојице свештеника и тројице ђакона.

У својој беседи Владика је говорио о својим сусретима са протом Драгољубом који су увек били срдачни и пуни љубави . Прота је често наглашавао да за њега постоје два пута и то, пут у Цркву којој је свесрдно цео живот служио, и у њу долазио на сваку службу све док је његово здравље то дозвољавало, а други пут је пут у парохију. Само прота зна све тајне својих парохијана који су му се исповедали, поверавали и које је водио до Бога у тешким временима за Цркву. Та времена су нарочито била тешка када се он уписивао у Богословију и када је не тако ретко био у животној опасности. Међутим, његово усмерење је увек било према Васкрслом Христу, кога је увек исповедао, а као потврда његове вере је и његов син Срђан кога је дао у Богословију, и који је данас свештеник. Захваљујући тој вери дуго година је носио крст болести, који се последње године још више увећао изненадним упокојењем његовог најмлађег сина Млађана.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована 

Иначе, прота Драгољуб је рођен 1935. године у селу Брзан код Баточине. После основне школе у Брзану, три године Гимназије у Лапову уписао је Богословију Св. Кирила и Методија у Призрену, коју је завршио 1953. године. За ђакона и свештеника је рукоположен 1954. год. у Крагујевцу од тадашњег Епископа шумадијског Валеријана. Службовао је у селима: Кијеву, Доњим Комарицама, Рибару , Кончареву, Ракитову све до 1978. год. када је постављен за пароха II јагодинског, где је боравио све до пензионисања 1996. године. Оно што је важно напоменути је да је прота својим парохијским радом и делањем оставио дубок траг у Јагодини. Увек је био спреман за службу, био је врстан проповедник, старао се за изградњу нових храмова. Био је љубитељ књиге и стално се код млађих свештеника распитивао о новим књигама и са њима коментарисао о актуелним темама. Зачетник је духовне трибине у Јагодини у оквиру које су гостовали скоро сви познати теолози и предавачи у Српској Православној Цркви. Основао је Коло српских сестара у Јагодини које и данас постоји . Био је дугогодишњи дописник локалног недељника Нови пут, а и познате су његове колумне о разним темама које оптерећују свакидашњи живот човека.

Нека му је вечан спомен и нека свемилостив Господ настани блаженоупокојеног протојереја-ставрофора Драгољуба у Царству Небеском.

јереј Миломир Тодоровић