ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ ЦРКВЕ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ ЦРКВЕ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла и ове 2010. године је свечано прослављен у Аранђеловцу, у храму посвећеном њима у част. Празнично бденије, на коме се окупило пар стотина верника, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства орашачког намесништва.

Свечаност бденија, како и приличи Првоврховним апостолима Христовим, била је употпуњена присуством и благословом владике Јована и Његовим изузетним појањем, као и свеопштим учешћем народа у одговарању. Видно присутна радост и молитвено расположење међу верницима било је крунисано миросањем од стране епископа. Након два сата молитве и појања Богу, владика је сабраном народу честитао храмовну славу и истакао значај и величину апостола Петра и Павла. Посебно је нагласио њихову веру у Христа Господа, којом су и чинили небројана и славна дела и којом су постали стубови Цркве Његове. Такву вери су имали и она двојица слепаца из Јеванђеља читаног на недељној св. Литургији уочи Петровдана, а на такву веру смо и ми позвани и призвани од Бога, нагласио је владика Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Аранђеловцу

На сам празник светих апостола, свету Литургију су служили свештеници петропавловске цркве и других градских цркава, предвођени Архијерејским намеснилом орашачким, протојерејем- ставрофором Мићом Ћирковићем. Беседу о значају апостола Петра и Павла одржао је прота Стокан Ћирковић. Након свете Литургије, свештенство и присутни верници су у Литији три пута направили опход око храма, а потом је испред цркве пререзан славки колач. Свечаност и радост овог великог празника настављена је трпезом љубави у сали петропавловског храма.

јереј Александар Миловановић