СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову, у уторак 22. јуна 2010. године, служио је Свету Литургију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Радујући се увек новом сусрету и торжественом сабрању, свештеници и верни народ Станова су дочекали свог Владику, и принели Бескрвну жртву, примивши у себе Бога Живога пројавили живу Цркву у овом и оваквом свету.

Литургијско сабрање верних око свога Епископа и свештеника, одражава нашу саборност и тежњу да будемо једно, сједињени Духом Светим у Тело Христово. Будите светлост свету, речи су Јеванђеља, које нас позивају, да својим животом и делима сведочимо Христа свету, на прави начин, како би други кроз нас пришли Цркви и Богу. Говорећи о томе, Владика је истакао значај вере у хришћанском животу, наглашавајући да морамо просијати том светлошћу Христовом, преображењском, како бисмо били светлост свету. Морамо знати, да та наша светлост и светост, није нешто наше, али, испуњавајући заповести, од којих најпре заповест о љубави према Богу и ближњем, само тако ће светлост Христова обасјати и нас и тиме постати и другима водиља и пример за следовање. Да и ми обасјани таворском светлошћу можемо, као апостоли рећи, добро нам је овде бити, али, и да тај доживљај и ту истину знамо и делимо са свима који осете ту нашу радост и пожеле да у њу уђу, нагласио је Преосвећени Владика.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на Литургији у Станову – Крагујевац

Петар Бранковић, јереј