ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ И ПАРАСТОС ВЛАДИЦИ САВИ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ И ПАРАСТОС ВЛАДИЦИ САВИ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак 17. јуна 2010. године навршило се 9 година, од упокојења блажене успомене другог Епископа шумадијског Г. Саве.

Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован заједно са свештенством Шумадијске епархије служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију, а у продужетку и парастос над гробом овог врлог Архијереја Српске православне цркве.

Лик и дело Владике Саве, његово старање за спасење у Господу Исусу Христу свих људи, једино се може вредновати пред лицем Бога Живог кога је тако ревносно сведочио. Он је био човек отвореног духа, уман, радан, пожртвован, стрпљив пастир, спреман да саслуша и добро и зло, не штедећи никада ни време ни снагу. Доласком на трон Епископа шумадијског, наставио је да оре духовну бразду коју је пре њега тако дубоко заорао, његов предходник Епископ Валеријан.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована 

О Владици Сави, његовој огромној жртви коју је поднео служећи своме роду, говорио је његов наследник Владика Јован. Циљ нашег живота на земљи јесте да целог себе принесемо Господу. Владика Сава показао је кроз тешку и одговорну Епископску службу како се долази до овога циља. Без Једино Моћног, без Христа, време је тешко бреме; са Њим оно постаје лако...по истинитој речи Истине: “Јарам је мој благ, и бреме је моје лако”, истакао је Владика Јован.

 

јереј Срећко Зечевић