ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И РЕЛИГИЈА – ПРЕДАВАЊЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И РЕЛИГИЈА – ПРЕДАВАЊЕ У КРАГУЈЕВЦУУ оквиру делатности Духовног центра Саборне цркве „Новомученици Крагујевачки“ у четвртак 15. априла 2010. године одражано је предавање на тему “ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И РЕЛИГИЈА”. Ово веома интересантну тему на неуобичајен начин представио је гост-предавач проф. др. Божидар Раденковић са Факултета Организационих Наука Универзитета у Београду. Предавање је изазвало велико интересовање што је потврдио велики број посетилаца који су испунили салу Епархијског центра у порти Саборне цркве у Крагујевцу.

Професор Раденковић је као циљ предавања поставио анализу токова и фактора развоја информационих технологија, указивање на антрополошке корене информационих технологија и друштвене импликације у њиховој примени и на крају жеља му је била да подстакне на критичко промишљање целе парадигме.

Целокупно излагање развоја информационих технологија професор Раденковић употпунио је и приказивањем краткометражног документарног филма „Сабори“ нашег прослављеног редитеља Александра Саше Петровића, филма који је након снимања 1964.године био забрањен од тадашњих власти јер говори о сабору у манастиру Студеница.

Након предавања започео је занимљив разговор у коме је професор одговарао на питаања које су, подстакнути излагањем, постављали посетиоци.

 

јереј Зоран Врбашки