Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНА ЛИТИЈА У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУПрва недеља Великог-Часног поста у Православној Цркви слави се и као недеља Православља или победе Православља. Тога дана слави се успомена на васпостављање поштовања икона у IX веку (843. за време царице Теодоре и патријарха Методија), тим поводом у недељу 21. фебруара 2010. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење братства Саборне цркве, служио је Свету Архијерејску Литургију Светога Василија Великог у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

Светом Литургијом започето је духовно славље поводом дана победе Православља, које је настављено у поподневним сатима свечаним вечерњем богослужењем у част победе Православља над свим кривоверјима и шизмама.

Након одслужене вечерње службе кренула је свечана Литија коју је предводио Преосвећени владика Јован са свештенством крагујевачког и лепеничког намесништва. Литија се кретала централним крагујевачким улицама до „Крста“ где је Преосвећени владика Јован са свештенством обавио молитвословље.

По повратку Литије у храм преосвећени Владика одслужио је Молебан, затим је прочитан Синодикон, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, затим похвалу за све ревнитеље православне вере. Тај Синодикон донет је 843. године у Цариграду.