Одштампајте ову страницу

СРЕТЕЊСКА ПРОСЛАВА У ОРАШЦУ

СРЕТЕЊСКА  ПРОСЛАВА  У  ОРАШЦУНакон што је Свети архијерејски Синод СПЦ издао саопштење у коме се обавештава верни народ да је због раног празновања Васкрса, самим тим и раног почетка Великог и Часног поста, дошло до померања датума празновања одређених празника у месецу фебруару, празник Сретења Господњег је ове године, како то и богослужбено правило налаже, литургијски прослављен у храму Вазнесења Христовог у овом питомом и националном историјом овенчаном шумадијском селу дана 14. фебруара.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Г. Јован са архијерејским намесником орашачким протојерејем-ставрофором Мићом Ћирковићем и више свештеника и ђакона из поменутог намесништва и Епархије. Храм је био пун верника, а међу њима су се могле запазити личности из политичког, културног и јавног живота града Аранђеловца и околине.

Пригодну беседу, након прочитаног одломка из Светог Јеванђеља, одржао је Епископ Јован, нагласивши да је Сретење догађај у коме су се срели Бог и човек и то на путу на коме је Бог похитао у сусрет човеку да га избави од греха и смрти. Први се сусрета са Богом удостојио Свети Симеон Богопримац, који је, иако је већи део свог живота проживео у Старом Завету, живео Христом. Осврћући се на речи Св. Симеона упућене Пресветој Богородици да Христос „лежи да многе обори и подигне у Израиљу“, Преосвећени Владика је нагласио да је Христос оборио све гордељивце, фарисеје, садукеје и књижевнике који су хтели, не само да буду равни Њему већ и изнад Њега, а подигао све оне који су у Њему препознали обећаног Спаситеља света. Свако од нас, истакао је Владика Јован, позван је на сретење са Господом али да би се тога удостојили требамо живети Христом, Црквом и у Цркви. У наставку беседе Владика се осврнуо и на почетак Васкршњег поста који треба да нас испуни радошћу и не треба да се састоји само у уздржавању од мрсне хране већ и у праштању јер ако опростимо ближњима сагрешења њихова опростиће и нама Бог. Само тако из предстојећег поста можемо изаћи као бољи људи, храшћани -православци и Срби.

Беседа у Орашцу

Након причешћа служитеља и верника, после заамвоне молитве Владика је преломио славски колач и освештао славско жито члановима месне заједнице Орашац који празник Сретења славе као своју славу, а у наставку је Г-ђа Невенка Ђорђевић Матијевић, због ревности и несебичне помоћи својој Цркви и Епархији, одликована архијерејском граматом признања. У склопу првог дана сретењске прославе одржана је, у музеју спомен комплекса „Први српски устанак“, промоција књиге „Црква Вазнесења Христовог у Орашцу“ ауторке Г-ђе Тање Вићентијевић, којој је присуствовао и Владика Јован са свештенством. Након тога, сабрање верних се разишло уз неодољиви утисак да овогодишње Сретење у Орашцу није било исто као претходно, а вероватно ни следеће неће бити исто као ово, већ је свако јединствено и непоновљиво.

Чланови владе Републике Србије и државног врха посетиће Орашац 15.фебруара, где ће се  уз пригодан програм у Марићевића јарузи одржати  парастос за покој душе вожду Првог српског устанка, Карађорђу Петровићу и свим палим устаницима и борцима за крст часни и слободу златну. Тако ће шумадинци још једном потврдити своје опредељење за живот вечни и Царство небеско које окусише на претходно одслуженој Светој  Литургији. А Дан  државности као и само Сретење најлепше и најтоплије се прослављју  на месту где су се срели смрт и живот, ропство и слобода. У то су се они уверили, ево већ више од две стотине пута, а разуверили – никада.

Добро нам је овде бити!

јереј Милован Ранковић